fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessionalVliegvelden

‘ICAO krijgt luchtruim buurlanden Qatar niet open’

Na dagen van onderhandelen tussen Qatar, de buurlanden en de ICAO, is het niet gelukt om het luchtruim weer te openen.

Dat komt volgens Saudi-Arabië omdat het openen van het luchtruim “onderdeel is van een grotere, diplomatiek zaak”, waar ICAO geen zeggenschap over heeft.

Gesloten
Het luchtruim van Saudi-Arabië, Bahrein, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Egypte is voor alle Qatarese maatschappijen gesloten als gevolg van een diplomatiek rel. Daardoor worden de maatschappijen gedwongen om te vliegen. Qatar had ICAO gevraagd om te onderhandelen.

ICAO
Tijdens een reguliere vergadering in het Canadese Montreal legde Qatar de zaak voor. Dit was het eerste hooggeplaatste overleg tussen de Golflanden na de invoering van de sancties. De landen spraken niet direct met elkaar, maar via onderhandelaars.

‘Niets verwacht’
Bronnen rond de gesprekken lieten weten dat er twee dagen intensief is gesproken over de kwestie, maar dat daar niets is uitgekomen. Het is vaak zo dat de 191 lidstaten de aanbevelingen van het VN-orgaan vaak overnemen. “Niemand verwachtte deze week een oplossing,” aldus een van de bronnen.

Sancties
Het sluiten van het luchtruim van de Golfstaten en Egypte is een van de sancties die de landen Qatar hebben opgelegd nadat alle diplomatieke banden tussen de landen opgeheven werden. Aanleiding daarvoor is dat Saudi Arabië Qatar onder meer beschuldigt van het steunen van terroristische organisaties.

Doha
Door de sancties mogen ook geen vluchten door andere maatschappijen naar Doha worden uitgevoerd. Direct naar het invoeren van de sanctie, schrapte alle Golfcarriers alle vluchten naar de Qatarese hoofdstad.

Qatar Airways
Door het vliegverbod voor Qatar Airways dreigt de maatschappij veel passagiers te verliezen. Volgens consultancybureau CAPA heeft de maatschappij nauwelijks een ‘thuismarkt’ en moet het vooral hebben van overstappende passagiers uit andere landen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button