AirlinesIndustrieNieuwsOnderwerpProfessional

Ryanair tegen overname Airberlin door Lufthansa

Ryanair is fel tegenstander van een eventuele overname van Airberlin door Lufthansa, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag.De prijsvechter is er bang voor dat Lufthansa een te groot marktaandeel krijgt.

Verdwijnen
Commercieel directeur van Ryanair David O’Brien noemt het “door de staat gesponsord protectionisme” als de politiek een overname door de nationale luchtvaartmaatschappij zou goedkeuren. Airberlin is al lange tijd verlieslijdend en zou volgens Ryanair aan haar eigen lot overgelaten moeten worden. Volgens O’Brien is Airberlin “zo goed als failliet”. “Het moet van de markt verdwijnen, waardoor andere maatschappijen de plaats van Airberlin in kunnen nemen”, vindt hij.

Toestemming
Ryanair heeft plannen om uit te breiden in Berlijn en Düsseldorf, maar krijgt hiervoor geen toestemming om capaciteitsredenen, zo maakte O’Brien duidelijk in de krant. Volgens hem is de Duitse consument nu de verliezer.

Schulden
In de korte tijd dat Airberlin bestaat, heeft het bedrijf vooral veel verlies geleden. Vorig jaar werd een recordverlies van 782 miljoen euro geleden. Het totale verlies van het bedrijf over de afgelopen zes jaar is ruim 2,7 miljard euro. Daarnaast heeft het bedrijf een netto schuld van 1,2 miljard euro. Ook de operationele prestaties van het bedrijf zijn niet positief. Eerder werd al bekend dat Airberlin maar in de helft van de gevallen op tijd vliegt.

Lufthansa
Lufthansa maakte in mei bekend interesse te hebben in Airberlin. De maatschappij huurt momenteel al toestellen van Airberlin, met de voorwaarde dat de schuld van 1,2 miljard wordt afgebouwd.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.