AirlinesNieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol

TUI in beroep om slots Schiphol

TUI heeft vorige week een rechtszaak tegen de slotcoördinator om meer nachtslots verloren.De vakantievlieger zegt desgevraagd tegen Up in the Sky het hier niet bij te laten en stappen te ondernemen.

Verkeerd
De rechter in de TUI-zaak bepaalde dat er nog beroep tegen de beslissing van de slotcoördinator mogelijk is volgens de gebruikelijke procedure. Eerst zou TUI bezwaar moeten maken bij de slotcoördinator. Vervolgens zou een kort geding bij de bestuursrechter moeten dienen. TUI stond nu voor de civiele rechter; die verklaarde TUI niet-ontvankelijk.

Juridisch stappen
In een verklaring zegt TUI van mening te zijn dat de slotcoördinator op onjuiste gronden een verschil heeft gemaakt in de toedeling van slots op 31 mei jl (na de Corendon-zaak, red). “De slotcoordinator dient bij de toedeling van slots hetzelfde beleid toe te passen en uit te voeren. Dit is niet gebeurd en TUI fly heeft dit aan de rechter voorgelegd. Op basis van een formeel argument heeft de rechter zich niet bevoegd geacht om hierover een uitspraak te doen. TUI fly betreurt deze formele argumentatie en zal verdere juridische stappen nemen om een eerlijke verdeling van slots aan alle partijen te bewerkstelligen.”

Hoe zit het?
Wettelijk is bepaald dat er op Schiphol 34.000 nachtslots zijn. Vanaf volgend jaar is dat aantal in overleg met de omwonenden verlaagd naar 32.000. Hierop werd dit jaar alvast een voorschot genomen, tot ongenoegen van Corendon. Die maatschappij viel vooral over de in hun ogen zeer ruime buffer die de slotcoördinator aan wilde houden voor niet-geplande nachtbewegingen. Transavia, TUI en KLM vlogen in 2009 ook al in de nacht. Dat was het laatste jaar dat historische rechten voor deze slots konden worden opgebouwd. Een maatschappij met historische rechten krijgt het jaar erna automatisch dezelfde slots toegekend als ze tenminste 80 procent van de slots hebben gevlogen. Verreweg de meeste historische nachtslots zijn in handen van KLM. Doordat het totaal aantal nachtslots omlaag ging en daar het aantal historische slots en vervolgens de buffer er nog van afgingen, bleven er weinig slots over.

Voortrekken
In de zaak aangespannen door Corendon besloot de rechter dat de buffer kleiner moest en de slotcoördinator Corendon slots moest toekennen. De slotcoördinator kondigde aan in hoger beroep te gaan, omdat ze nu in haar ogen Corendon voor moest trekken op andere partijen. Omdat zij onafhankelijk dient te zijn, vindt ze dit niet terecht. Vervolgens stapte TUI naar de kortgedingrechter om af te dwingen dat óf alle maatschappijen óf geen enkele recht had op de nachtslots die erbij kwamen dankzij de door Corendon gewonnen rechtszaak.

Tags

Gerelateerde artikelen

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.