NieuwsProfessional

VNV voert druk op KLM op

Pilotenvakbond VNV voert de druk op KLM op nadat vorige week tweemaal spoedoverleg is gevoerd met de maatschappij. Binnen enkele dagen verwacht de pilotenbond maatregelen en harde toezeggingen van KLM, zo blijkt uit een intern schrijven van VNV in handen van Up.

KLM kondigde eerder aan in de zomerperiode onder andere flexibel verlof in te trekken en verzocht deeltijd-vliegers tijdelijk fulltime te werken. Volgens Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft KLM eenzijdig de schema’s van de piloten aangepast en morrelt aan het verlof van de vliegers.

Tekort
Het is volgens VNV het vierde jaar op rij dat KLM te maken heeft met krapte in de crewplanning. Er is een structureel probleem vindt de vakbond, ondanks eerdere bijzondere maatregelen om crewtekorten op te lossen. KLM zou van mening zijn geen tekort te hebben zolang alle vluchten maar worden uitgevoerd. Hiermee houdt de maatschappij zich niet aan de cao en andere afspraken, zo stelt de VNV.

Onacceptabel
KLM zou zowel tegen de cao-afspraken ingaan als tegen de Wet op Ondernemingsraden (WOR). “Alle vertegenwoordigers van KLM-vliegers willen iets niet en toch drukt KLM door. Dat vinden we onacceptabel en leidt tot een conflict,” schrijft de (VNV) aan haar leden. Volgens de vakbond heeft KLM bewust een probleem gecreëerd en willen ze dat oplossen ten koste van de piloten en daarmee meteen bezuinigen. VNV verwacht dat KLM structureel een solide planning handhaaft waarmee wordt voldaan aan de afspraken.

Duidelijkheid
Volgens de VNV is ook de informatievoorziening van KLM aan haar personeel onvoldoende. “Een bedrijf hoort zijn personeel te informeren over relevante zaken met betrekking tot zijn loopbaan en arbeidscontract. Te vaak echter kan KLM niet of in onvoldoende mate duidelijkheid verschaffen, met regelmatig een doorverwijzing naar de VNV of het pensioenfonds als oplossing.” Ook worden langlopende kwesties vaak niet of gedeeltelijk opgelost.

Vervolgstappen
De VNV vindt dat KLM de problemen moet oplossen. De vliegersbond zegt in haar schrijven van maandag dat ze KLM heeft “verzocht om binnen enkele dagen tot concrete voorstellen te komen voor directe verbetering. Dit wordt besproken in een vervolgoverleg dat komende donderdag plaatsvindt.” Indien structurele verbeteringen uitblijven zegt VNV “alternatieve middelen in te zetten” om die alsnog te bereiken. Afgelopen donderdag riep VNV haar leden op “niet (of terughoudend) flexibel te zijn” en stelde de bond “(juridische) vervolgstappen te onderzoeken.”

Afwachten
Een KLM woordvoerder zegt desgevraagd tegen Up in the Sky geen verdere mededelingen te doen voorafgaand aan het overleg van donderdag. “We wachten het overleg af.”

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.