fbpx
MilitairNaast het nieuwsNieuws

Nederlandse KDC-10 steunt opnieuw strijd tegen IS

Vanaf deze week ondersteunt de Koninklijke luchtmacht met een KDC-10 tankvliegtuig opnieuw de luchtoperaties tegen IS.

Het toestel is gisteren vanaf Eindhoven vertrokken naar de vliegbasis Al Mubarak in Koeweit.

Bijtanken
Het is de tweede keer dit jaar, dat een Nederlandse KDC-10 deelneemt aan de operatie ‘Inherent Resolve’. In maart 2017 opereerde een Nederlandse tanker ook al eens gedurende zes weken vanuit Koeweit. In die periode werd 2,5 miljoen pond brandstof overgepompt en werden bijna 200 gevechtsvliegtuigen bijgetankt. Door gevechtsvliegtuigen in de lucht bij te tanken, kunnen deze langer in de lucht blijven en doelmatiger worden ingezet. Per dag vliegen tot wel 40 tanktoestellen boven het inzetgebied van Irak en Oost-Syrië.

Ervaringen
In logistiek opzicht kan het KLu-detachement profiteren van de eerder opgedane ervaringen. Bij het begin van de missie waren er destijds verschillende problemen, zoals het ontbreken van voldoende slaap- en werkplekken. Na één dag vliegen stond de KDC-10 daarna weer aan de grond, omdat een tankwagen tegen de vleugel was aangereden. Met hulp van Amerikaanse plaatwerkers kon de schade toen snel hersteld worden.

Vervoer
Hoelang de KDC-10 vanuit Koeweit zal vliegen, is niet bekend gemaakt. Vermoedelijk gaat het om een deployment van 6 tot 12 weken. Eind van dit jaar zal een Nederlandse C-130 Hercules tijdelijk in het Midden-Oosten worden gestationeerd. Het transportvliegtuig zal dan worden ingezet voor het vervoer van mensen en materieel ten behoeve van de coalitie tegen IS.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button