fbpx
AirlinesEditors choiceOnderwerpenProfessionalVliegtuigen

British Airways wil Qatarese toestellen leasen

British Airways wil vanaf 1 juli de vloot tijdelijk uitbreiden met toestellen uit Qatar. Bij de Britse luchtvaartautoriteit is een verzoek ingediend voor een wetlease.

Een deel van het cabinepersoneel van de Britse maatschappij heeft tussen 1 en 16 juli een staking afgekondigd.

Qatar
Om toch voldoende vluchten uit te kunnen voeren, wil BA negen vliegtuigen met een Qatarese registratie leasen. Het gaat om Airbus A320 of A321’s. In eerste instantie is de lease voor de periode van de staking. Daarna kan de inhuur nog verlengd worden met maximaal twee maanden.

Goedkeuring
De Civil Aviation Authority (CAA) keurt de aanvraag goed vanwege de ‘uitzonderlijke noodzaak’ voor British Airways om te blijven vliegen, licht de autoriteit toe in de aanvraag. Er kan nog wel bezwaar gemaakt worden, dat kan tot 6 juli, als de lease al loopt.

Staking
De staking is uitgeroepen door vakbond Unite, die cabinepersoneel op de ‘Mixed fleet’ vertegenwoordigd. Dit cabinepersoneel werkt zowel op Europese vluchten als op long-haul vluchten en krijgt volgens  Unite minder betaald dan hun collega’s. Na een eerdere staking zou British Airways een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden van de Mixed Fleeters geschrapt hebben.

Maatschappij
Bij welke maatschappij de toestellen geleaset worden, is nog onduidelijk. In de aanvraag staat geen maatschappij genoemd. Mogelijk gaat het om Qatar Airways. De golfmaatschappij heeft capaciteit over, omdat een groot aantal buurlanden de maatschappij ongewenst heeft verklaard. Hierdoor staakte Qatar Airways alle vluchten naar Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein.

 

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button