fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Calling Major Tom 5*

David M. Barnett | Calling Major Tom
Paperback | 305 pagina’s | € 18,99
ISBN 978-14-09170-09-9
Orion | 2017
Engelstalig

Calling Major Tom is een hartverwarmende roman die laat zien dat er ook in de belabberdste situaties nog hoop kan zijn. Tegelijkertijd valt er veel te lachen en soms een onsentimenteel traantje weg te pinken.

David M. Barnett heeft met Calling Major Tom een van de meest complete boeken geschreven die ooit op Up in the Sky besproken zijn. De hoofdpersoon Thomas Major (a.k.a Major Tom) is zeer geloofwaardig als chagrijnige bewust-alleenstaande die niets liever doet dan de aarde en alles en iedereen erop achterlaten. Die kans dient zich door stom toeval aan, en voor hij het weet zit hij op een enkeltje Mars om als eerste mens voet op de rode planeet te zetten en de weg te bereiden voor toekomstige kolonisten. Major Tom geniet van de rust en stilte in zijn ruimteschip en houdt nog even voor zich dat hij na een succesvolle landing op Mars niet van plan is daar iets op te bouwen maar liever de zonsondergang tegemoet loopt.

De andere personages gooien natuurlijk roet in zijn eten. De voornaamsten hiervan zijn de zeventigjarige mevrouw Ormerod die voor haar twee kleinkinderen moet zorgen maar wier dementie steeds verder vordert, de vijftienjarige kleindochter die verschillende baantjes heeft als verwoede poging om haar familie voor de ondergang te behoeden, en de tienjarige kleinzoon die goede cijfers haalt maar gepest wordt door zijn schoolgenoten. Alledrie even ronde als geloofwaardige karakters, blijken zij Major Tom, nadat hij hen per ongeluk vanuit zijn ruimteschip heeft opgebeld, hard nodig te hebben. En dat is direct het enige minpuntje van Calling Major Tom, als er per se een moet zijn: waarschijnlijk is niet alles wat Barnett uit zijn hoge hoed tovert (regel)technisch mogelijk. Toch maakt het Calling Major Tom juist sterker, want het illustreert dat waar een wil is, er ook een weg is, en dat het soms nodig is dingen niet geheel volgens het boekje te doen.

Na aarzeling van Major Tom zetten ze zich allemaal naar beste kunnen in om te voorkomen dat de familie Ormerod uit huis zal worden gezet en van elkaar gescheiden zal worden. David M. Barnett ís een goochelaar die de op het oog onwaarschijnlijke plot zeer geloofwaardig en bovenal vermakelijk neerzet.

[bol_product_links block_id=”bol_593e8f2d8d6d1_selected-products” products=”9200000063511711″ name=”Calling Major Tom” sub_id=”David M. Barnett” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button