FinancieelOnderwerpProfessionalVliegvelden

Gatwick wil extra baan zelf betalen

Luchthaven Londen Gatwick is bereid om een tweede landingsbaan zelf te betalen. Het project moet bijna 8 miljard pond kosten, meldt The Daily Mail.

De luchthaven verloor in 2016 de Britse aanbesteding voor een extra landingsbaan, die aan Heathrow gegund werd.

Steun
CEO Steven Wingate stelt tegenover The Daily Mail dat het plan voor een tweede landingsbaan “nog op tafel ligt”, ook als de Britse regering het plan niet steunt. Hij hoopt dat die steun er nu komt, omdat de luchthaven er beter voor staat dan in 2015, toen de Britse commissies Davis het plan voor een tweede landingsbaan beoordeelde. “Als Heathrow doorgaat is dat prima, maar op Gatwick willen we een baan bouwen, wat er ook gebeurt”, stelt hij.

Long-haul
Volgens de commissie zou Gatwick in 2050 48 long-haul bestemmingen hebben. Door de snelgroeiende low-cost carriers heeft Gatwick nu al zestig long-haul connecties. In 2016 steeg het aantal long-haul routes met 13,6 procent. Volgens de luchthaven zal het aantal passagiers toenemen omdat luchtvaartmaatschappijen hun short-haul routes inruilen voor long-haul.

Norwegian
Een groot deel van de groei komt op naam van Norwegian. De maatschappij heeft een grote basis op Gatwick en onderhoudt long-haul routes naar de Verenigde Staten en naar Argentinië. De maatschappij begint in september met vluchten van Gatwick naar Singapore.

7,8 miljard
De nieuwe landingsbaan zou 3200 meter lang moeten worden en zou ongeveer 7,8 miljard pond moeten kosten. Dat is aanzienlijk goedkoper dan de runway voor Heathrow, die wordt begroot op 17 miljard pond. Critici, waaronder IAG-topman Willie Walsh, verwachten dat de baan voor Heathrow nog duurder wordt omdat de baan over een snelweg komt te liggen.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close