fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

‘Fusie Emirates en Flydubai in 2019’

Het lijkt erop dat Emirates voor het einde van volgend jaar fuseert met budgetmaatschappij Flydubai. Vorige week kwamen tijdens de Paris Air Show berichten naar buiten over een aanstaande fusie. Het netwerk van Flydubai vult de markt van Emirates goed aan, zo schrijft Airwaysmag in een analyse.

Dubai
Beide luchtvaartmaatschappijen hebben Dubai als thuisbasis. Samenwerking ligt voor de hand doordat de regering indirect eigenaar is van beide carriers. Een groot verschil is de markt die de maatschappijen bedienen. Emirates biedt als full-service carrier hogere kwaliteit terwijl Flydubai in het ultra low-cost segment opereert, met narrowbody-toestellen voor de kortere vluchten.

Widebody
Emirates vliegt met enkel widebody’s. De maatschappij heeft de grootste vloot van Boeing 777’s en A380’s waarmee met name de long-haul markt wordt bediend. Flydubai verbindt Dubai met de steden op korte afstand van de hub. De maatschappijen concurreren zo goed als niet door de verschillende netwerken.

Turkish Airlines
Maar het ontbreken van narrowbody-toestellen in de vloot van Emirates zorgt wel voor een belemmering. Concurrent Turkish Airlines vliegt met narrowbody’s naar kleinere steden in de omgeving van Dubai, terwijl Emirates met de grote toestellen niet rendabel naar deze plaatsen kan vliegen. Emirates CEO Tim Clark liet eerder al doorschemeren de aanschaf van kleinere vliegtuigen te overwegen.

Verhuizing
De huidige indeling van thuisbasis Dubai International zorgt nog voor problemen bij een fusie. Flydubai opereert vanuit Terminal 2, terwijl Emirates op Terminal 3 vliegt. Tussen deze terminals is geen directe verbinding wat overstappen tussen de maatschappijen lastig maakt. Dit is iets waar met een verhuizing naar het nieuwe Dubai World Central rekening zal worden gehouden. Het duurt volgens Tim Clark nog tot 2026-2030 totdat de verhuizing zal plaatsvinden.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button