fbpx
Naast het nieuwsNieuwsProfessional

Supersonisch toestel zonder ‘knal’ dichterbij

NASA heeft een nieuwe stap gezet in de ontwikkeling van het stillere supersonisch vliegtuig QueSST. Een test met een schaalmodel in een supersonische windtunnel vorige maand is zo succesvol geweest, dat het ruimtevaartagentschap verwacht later dit jaar een aanbesteding voor een prototype kan uitschrijven.

Geluidsbarrière
De Amerikanen zijn sinds vorig jaar bezig om een nieuw supersonisch toestel te ontwikkelen dat een veel stillere ‘sonic boom’ veroorzaakt als het door de geluidsbarrière gaat. Quiet Supersonic Transport (QueSST) genaamd wordt samen met Lockheed Martin ontworpen.

Restricties
Het grootste probleem met supersonische vluchten boven land was altijd was altijd de sonic boom. De klap die het veroorzaakt is zo groot, dat veel landen restricties voor supersonisch vliegen boven land hebben opgenomen. Het is één van de redenen dat supersonische passagierstoestellen niet meer vliegen.

Ontwerp
QueSST wordt zo ontworpen dat het veel minder lawaai maakt als het door de geluidsbarrière gaat. De test in de windtunnel van afgelopen maand was met een schaalmodel en de resultaten waren positief. NASA denkt dat testvluchten met een low boom flight demonstration (LBFD) X toestel in 2021 al kan plaatsvinden.

Testen

De komende maanden gaat NASA nog verschillende statische testen doen om het ontwerp te perfectioneren in de windtunnel van het Langley Research Center in Hampton, Virginia. Daarna zal een aanbesteding gedaan worden.

Bekijk hieronder de officiële aankondiging van het project.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=M7pdza9ctRw” width=”640″ height=”380″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jBiJeXqpbcM” width=”640″ height=”380″ class=”MauritsV”][/su_youtube]

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button