Foto artikelIJslandNieuwsTravelTravelspecial

Travel Special: IJsland

IJsland maakt een onuitwisbare indruk. Rondrijdend kom je op de mooiste plekken terecht. Up in the Sky kreeg van Hertz een Toyota Rav 4 ter beschikking. We konden deze ophalen op het vliegveld waar we vriendelijk werden geholpen. De Toyota had nog geen 4.000 km op de teller en reed plezierig. Het is zeer aan te raden om zelf een auto te huren als je onafhankelijk wilt zijn van busvervoer en dergelijke. Vanuit Reykjavik zijn er meer dan genoeg dagtrips te plannen. Dus ook als je geen “rondje IJsland” doet en een paar dagen blijft, is een auto een uitkomst.Natuur
IJsland is echt een land voor de natuurliefhebber. Er zijn de hotspots van de Golden Circel, Pingvellir (nationaal park), Geysir ( de geiser) en Gullfoss (de waterval). Allemaal op rijafstand van Reykjavik en goed te combineren. Geysir is erg indrukwekkend, kokend water spuit de lucht in. Wees wel voorbereid op de zwaveldampen. Ook de minder toeristische trekpleisters zijn prachtig. Op de Berg Esja kun je fantastisch wandelen tussen de IJslanders, met zicht op Reykjavik.

Vanuit de haven van Reykjavik vertrekken de hele dag door boten om walvissen en/of papegaaiduikers te bekijken. Overigens staan ook beide diersoorten op de menukaart. Het is niet typisch IJslands om deze dieren te eten, de meesten worden gevangen voor toeristen.

Superjeeps
In IJsland heb je verschillende soorten wegen en je mag niet met elk type auto op alle wegen rijden. De “snelwegen” (je mag maximaal 90) zijn over het algemeen prima, verder zijn er gravel wegen die al wat minder zijn. Tot slot zijn er wegen waar je alleen op mag rijden met een aangepaste fourwheel drive. Daarvan rijden er diverse rond, variërend van verhoogde Mercedes bussen met enorme wielen tot aangepaste Landrovers.

Fontana
Op aanraden van het hotel waren we te gast bij Fontana, geothermische baden. Zwembaden, sauna’s en stoomcabines in de buitenlucht aan een meer, waar ook in gezwommen kan worden. Heerlijk ter ontspanning met een prachtig uitzicht. Het meer was wel echt ontzettend koud, dus dat is voor de die hards.

Reykjavik
De hoofdstad van IJsland Reykjavik ligt op ongeveer veertig minuten rijden van Keflavik. Er wonen 120.000 mensen en het is daarmee veruit de grootste stad van het land. Reykjavik is een stad van contrasten. Van buiten vaak lelijke gebouwen met veel golfplaat, van binnen super hip en gezellig. Wel lijkt het alsof er tegenwoordig meer aandacht naar architectuur gaat. Een voorbeeld is het nieuwe muziekgebouw dat recentelijk is opgeleverd.

112
IJsland is niet goedkoop. Een biertje kost al snel 1.000 IJslandse Kronen en een bijbehorend borrelhapje begint bij 2.000. Omrekenen naar Euro door te delen door 112. Niet alleen de horeca is prijzig. Eigenlijk alles kost veel geld, behalve de benzine. Die is min of meer vergelijkbaar met Nederland.

Happy Hour
In Reykjavik is het gebruikelijk dat er een Happy Hour is waarin de prijzen van de drank een stuk vriendelijker zijn. Het Happy Hour duurt vaak een uurtje of drie en wordt gehouden in alle soorten restaurants.

Dit artikel is onderdeel van een serie over IJsland, mede mogelijk gemaakt door Icelandair, Hertz IJsland en Icelandair Hotels. Lees de andere artikelen over IJsland hier.

Tags

Gerelateerde artikelen