NieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol Airport

“Schiphol kan niet groter dan 525.000 vluchten”

Schiphol mag niet verder groeien dan 525.000 bewegingen. Dat staat in de Milieu Effect Rapportage (MER) die half september openbaar wordt. Dat meldt het Haarlems Dagblad. Schiphol komt dit jaar aan de 500.000 vluchten. Aan de Alderstafel is afgesproken dat dit meteen het maximum is tot in 2020.

Wettelijk
De wettelijke grens ligt op 525.000 vluchten per jaar, dat zegt Van Ojik. Namens de bewoners zit Van Ojik in de Omgevingsraad Schiphol (ORS), wat eerst de Alderstafel heette. Van Ojik zegt in het Haarlems Dagblad de MER al ingezien te hebben.

Overdoen
Schiphol wil graag na 2020 groeien naar 600.000 bewegingen. Dat zou dus niet mogelijk zijn, gezien de MER. In augustus 2016 moest de toenmalige MER overgedaan worden omdat Schiphol een oude rekenmethode werd gebruikt, waarin de overlast werd onderschat. De rekenmethode dient echter de nieuwe, internationale, te zijn. Er wordt in de huidige Schipholberekening uitgegaan van een geluidswinst van 3 decibel, met de nieuwe methode is de winst beperkter: 1,5 decibel.

75.000
In een interview met Up in the Sky zei topman van Schiphol, Jos Nijhuis, dat hij verwachtte dat ook uit de nieuwe berekening een winst van minimaal 20 procent te verwachten. Na aftrek van de afgesproken 5 procent minder hinder zou er nog maximaal 75.000 bewegingen gegroeid kunnen worden. Nu blijkt dat dus niet te kunnen.

Schiphol
Een woordvoerster van Schiphol zegt desgevraagd: “Op dit moment wordt aan de MER gewerkt, de verwachting is dat de MER half september wordt gepresenteerd in de Omgevingsraad.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close