NieuwsOnderwerpProfessional

KLM sorteert er lekker op los met nieuwe faciliteit

KLM Cargo heeft vandaag op feestelijke wijze een nieuwe sorteerfaciliteit geopend voor post en express-zendingen. Onder andere Cargo-directeur Marcel de Nooijer en KLM CEO Pieter Elbers waren daarbij aanwezig. Henk Kamp, de minister van Economische Zaken, zou ook komen, maar was verhinderd door gezondheidsproblemen.Geautomatiseerd systeem
De nieuwe sorteerfaciliteit bevindt zich in het vrachtgebouw aan de Handelskade. Dat gebouw moet vanwege de komst van de nieuwe A-pier deels afgebroken worden, waardoor KLM minder ruimte heeft voor de post- en express-zendingen. Een geautomatiseerd en ruimtebesparend systeem van de firma Lödige biedt uitkomst.

Het systeem kan per uur 2000 pakketjes verwerken van maximaal 32 kilo. Daarvoor beschikt het onder andere over 108 glijgoten, 54 opbouwposities en 200 opslagposities. Dit alles draagt eraan bij dat er tot wel zeventig bestemmingen tegelijkertijd kunnen worden afgehandeld.

Medewerkers
Door de automatisering zijn veel medewerkers overbodig geworden, maar zij zullen volgens KLM worden overgeplaatst naar andere afdelingen binnen de vrachtdivisie. Een groot voordeel is dat veel fysiek zwaar werk is overgenomen door machines, zodat het overgebleven personeel minder zwaar belast wordt.

Reorganisatie
In de afgelopen jaren heeft KLM Cargo (waar ook Martinair onder valt) het lastig gehad. Mede door de uitfasering van veel vrachtvliegtuigen en overcapaciteit op de wereldwijde vrachtmarkt, moest de maatschappij flink in de kosten snijden en de organisatie hervormen. CEO Elbers liet tijdens de openingsceremonie weten dat het nu weer tijd is voor groei.

“De reorganisatie is voorbij”, aldus de topman. “Met deze faciliteit is KLM klaar voor de toekomst en kunnen we weer vooruitkijken. We investeren tientallen miljoenen omdat Cargo zowel voor ons als de Nederlandse economie erg belangrijk is. Zonder vracht zouden we namelijk niet ons wereldwijde netwerk van 200 bestemmingen kunnen onderhouden.”

Hoofdzaak
Zowel Elbers als Cargo-directeur De Nooijer benadrukten dat Cargo nog steeds een hoofdzaak is voor KLM. De vrachtdivisie was vorig jaar goed voor 1,1 miljard euro omzet en is daarmee een van de grootste luchtvrachtvervoerders ter wereld. Om ook in de toekomst zo groot te blijven, richt het bedrijf zich steeds meer op e-commerce (Amazon, Ebay). De nieuwe sorteerfaciliteit, die vanaf augustus volledig operationeel is, moet daaraan bijdragen.

De openingsceremonie vond plaats op de werkvloer, waardoor De Nooijer (links) en Elbers met veiligheidsschoenen onder hun maatpak liepen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.