LiefhebberMilitairNaast het nieuwsNieuws

USAF viert 70-jarig bestaan op Engelse luchtshow

Op de vliegbasis RAF Fairford in Groot-Brittannië zijn de voorbereidingen klaar voor de ‘Air Tattoo’. Het 70-jarig bestaan van de Amerikaanse luchtmacht is dit jaar het thema van deze vliegshow.De “Royal International Air Tattoo” vindt ieder jaar plaats op RAF Fairford en is de grootste militaire vliegshow van Europa. Van over de hele wereld sturen luchtmachten toestellen naar de Britse vliegbasis om deel te nemen aan de show. Ook veel luchtvaartliefhebbers reizen komend weekend af naar Engeland voor dit evenement.

Tot na de Tweede Wereldoorlog was de Amerikaanse luchtmacht geen zelfstandig krijgsmachtonderdeel, maar maakte het deel uit van de landmacht. Met de oprichting van de United States Air Force in 1947 werd de Amerikaanse luchtmacht verzelfstandigd. De zeventigste verjaardag wordt onder meer gevierd met een grote deelname aan de show op Fairford. Al jaren stuurt de USAF een groot aantal toestellen naar de show op Fairford, maar dit jaar wordt extra uitgepakt. Het demonstratieteam, USAF Thunderbirds, komt speciaal voor deze gelegenheid naar Engeland. Een unieke gebeurtenis, omdat dit team maar zelden optreedt buiten Noord-Amerika.

F-22A Raptor tijdens een oefendemonstratie © Leonard van den Broek

De organisatie van ‘Air Tattoo’ staat er om bekend dat ze altijd een paar unieke buitenlandse toestellen naar Fairford weet te halen. Behalve de Thunderbirds, stuurt de Amerikaanse luchtmacht onder meer een U-2 verkenningsvliegtuig, een B-52 bommenwerper en een F-22 Raptor. Van de Oekraïense luchtmacht zijn er twee Flanker gevechtstoestellen naar Engeland overgevlogen. Eén van deze twee Su-27’s zal zelfs een demonstratie geven. Andere bijzondere toestellen zijn onder meer een Japanse KC-767 tanker en een E-7 ‘Wedgetail’ van de Australische luchtmacht. De nieuwste aanwinst van de RAF, de Airbus A400M, zal ook voorvliegen tijdens de show.

Oekraïense Su-27UB Flanker landend op Fairford © Leonard van den Broek

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen