fbpx
LiefhebberMilitairNaast het nieuws

Oekraïne welkome gast op Amerikaans luchtmachtfeest

De viering van het 70-jarig bestaan van de Amerikaanse luchtmacht op de Britse vliegbasis Fairford trok het afgelopen weekend veel bezoekers. Van over de hele wereld kwamen luchtvaartliefhebbers én militaire toestellen naar de vliegshow op RAF Fairford.

Met 246 vliegtuigen afkomstig uit 26 landen, is de “Royal International Air Tattoo” waarschijnlijk de grootste militaire luchtshow ter wereld. Het thema van de show was dit jaar het 70-jarig bestaan van de USAF. Speciaal voor deze gelegenheid was onder meer het demonstratieteam “USAF Thunderbirds” met zes F-16’s naar Europa gevlogen.

Sukhoi
Het nieuwste jachtvliegtuig van de USAF, de F-22 Raptor, kwam eveneens voor deze show over vanuit Amerika. Tijdens een uur durende ‘flypast’ waren verder historische en moderne Amerikaanse luchtmachttoestellen te zien. Op zondag nam zelfs een B-2 stealth bommenwerper aan de flypast deel. Voor veel bezoekers was het hoogtepunt echter niet een Amerikaans, maar een Russisch toestel. Een Sukhoi Su-27 Flanker van de Oekraïense luchtmacht was op het laatste moment aan het vliegprogramma toegevoegd. Dit imposante vliegtuig maakte met zijn demo veel indruk.

F-22 Raptor tijdens de vliegdemonstratie op de RIAT © Leonard van den Broek

China
Voor enkele Chinese luchtvaartenthousiasten waren juist de F-22 en de Franse Rafale het meest interessant. “We zijn speciaal voor deze vliegshow naar Europa gekomen. Vliegtuigtypes als de Flanker zien wij vaak genoeg. De Raptor en Rafale zien we hier voor het eerst!”. De meeste Nederlandse luchtvaartliefhebbers die naar Fairford afreisden, kwamen voor de toestellen die ze anders nooit op een vliegshow zouden tegenkomen. “Er is geen enkele andere show waar je een Pakistaanse Hercules, een Australische E-7 Wedgetail, een Oekraïense Sukhoi en een Raptor allemaal op één dag kunt zien!”.

Een E-7 Wedgetail van de Australische luchtmacht bij aankomst op Fairford © Leonard van den Broek

Controle
Een groot publieksevenement als een vliegshow met Amerikaanse militaire deelname, vraagt om extra veiligheidsmaatregelen. Alle bezoekers werden onderworpen aan een controle, ook de inhoud van de tassen werd gecontroleerd. De wachttijd bij de ingangen bleef meestal beperkt, ondanks de grote aantallen bezoekers (160.00 verspreid over drie dagen). Ter vergelijking: de Luchtmachtdagen op de vliegbasis Leeuwarden vorig jaar trokken in twee dagen meer dan 250.000 bezoekers.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button