AirlinesFinancieelIndustrieOnderwerpProfessional

‘Etihad onder bieders op Alitalia’

Onder de partijen die een bod hebben uitgebracht op Alitalia, zou ook Etihad zijn. Dit melden diverse media. De maatschappij uit Abu Dhabi heeft nu al een aandeel van 49 procent.

Bieding
Alitalia verstuurde op 26 juni een brief naar een onbekend aantal partijen, waarin zij uitgenodigd werden om een niet-bindend bod te doen op de maatschappij. De reactietermijn sloot vrijdag en leverde volgens Reuters ongeveer tien reacties op. De Italiaanse krant Corriere stelt dat ook partner Etihad interesse zou hebben.

Versterking
In een verklaring aan de krant laat Etihad weten dat er tussen beide maatschappijen nog steeds banden zijn. “We bekijken alle opties om die banden te behouden en te versterken ten gunste van beide partijen”, stelt de carrier.

Verlies
De vermeende interesse van de golfmaatschappij is opvallend. Etihad is al sinds 2014 grootaandeelhouder van Alitalia en bezit 49 procent van de aandelen. Ondanks dat Etihad vele miljarden in de Italiaanse flagcarrier pompte, was Alitalia in die periode niet winstgevend. Toen de Italiaanse raad van bestuur in mei besloot om Alitalia onder toezicht te laten plaatsen, reageerde Etihad teleurgesteld.

Geen verplichtingen
Als Etihad daadwerkelijk een bod gedaan heeft, is de maatschappij nog nergens toe verplicht. Alitalia laat partijen nu alleen niet-bindende biedingen doen. De bindende biedingen worden in oktober verwacht.

Strategie
De golfmaatschappij presenteerde zich de afgelopen jaren op de Europese luchtvaartmarkt als carrier die grote aandelen in noodlijdende maatschappien neemt, met als doel die carriers weer winstgevend te maken. Dat plan is tot nu toe niet gelukt. Airberlin leidt ondanks de aanwezigheid van Etihad al jarenlang verlies en ook Alitalia doet het niet beter. Het aandeel in de regionale tak Etihad Regional werd afgelopen week verkocht aan Adria Airways.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close