fbpx
IncidentenNieuwsOnderwerpenVeiligheidVliegtuigen

Scheurtjes gevonden in stabilizer Sukhoi Superjet

Alle Superjet’s van Sukhoi moeten voor 29 juli geïnspecteerd worden. In de horizontale stabilizer kunnen scheuren zitten. Dat schrijft de Europese luchtvaartautoriteit EASA in een Emergency Airworthiness Directive die is uitgevaardigd.

Scheurtjes
Tijdens een routinecontrole van de staart van een RRJ-95B zijn scheurtjes ontdekt in de achterste spar van de horizontale stabilizer, tussen de ribben 0, 1 en 2. Deze scheurtjes kunnen een gevaar vormen voor de werking van de stabilizer en daarmee de veiligheid in gevaar brengen.

1300 vluchten
EASA laat weten dat de spoedcontrole moet zijn uitgevoerd voordat het toestel 1300 vluchten gemaakt heeft, of voor 29 juli. Wordt er iets ontdekt, dan moet dit direct verholpen worden, anders mag het toestel niet de lucht in. Na de eerste reparatie moet na elke 300 vluchten de staart specifiek op dit onderdeel nagekeken worden.

Oplossing
Vliegtuigbouwer Sukhoi is op de hoogte gesteld van het probleem en heeft zowel een test als een mogelijke oplossing voor het probleem klaarstaan. De Superjet is vooral bij Russische maatschappijen in gebruik. In Europa vliegen CityJet en Brussels Airlines met het toestel.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button