fbpx
BoekenNieuws

Recensie Martinair MD-11 Aviation Legend – 4*

Martinair MD-11 Aviation Legend
Hardcover | 266 pagina’s | € 35,00
ISBN 978-90-90296-11-1
Stichting Aviation Legends | 2017

Martinair MD-11 Aviation Legend is een mooi uitgegeven ode aan de MD-11. Van 1995 tot 2016 heeft dit type dienstgedaan voor Martinair. In lijn met Martin Schröders devies op het gebied van risicospreiding, werd de MD-11 ingezet voor passagiersvervoer voor korte en lange afstand, vrachtvervoer en het vliegen in opdracht van derden. Deze veelzijdige loopbaan wordt nauwgezet behandeld en rijk geïllustreerd in Martinair MD-11 Aviation Legend.

De verzorgde uitgave begint, na een voorwoord van Martin Schröder, met de ontstaansgeschiedenis en ontwikkeling van Martinair. Hierna volgt een overzicht van de verschillende toestellen die Martinair in de loop der jaren heeft gevlogen, beginnend met de DC-3 en toewerkend naar de MD-11. Tot hier is alle tekst zowel in het Nederlands als in het Engels afgedrukt. Zodra de verhalen en herinneringen van (oud-)Martinairmedewerkers over de MD-11 aan bod komen, wordt enkel nog de Nederlandse tekst gebruikt met uitzondering van de bijdragen van enkele grote ‘vrachtklanten’. De reden achter dit onderscheid wordt niet duidelijk, maar alle Nederlandse teksten zijn op www.aviationlegends.nl ook in het Engels te raadplegen.

Uit alle verhalen en herinneringen van ruim 75 ervaringsdeskundigen, op een enkeling na allemaal uit de Martinair-stal, spreekt een grote liefde voor de MD-11. Flightcrew, cabincrew, technisch en onderhoudspersoneel, sales & marketing, loadcrew en vrachtklanten; de bijdragen zijn zeer divers en geven zo een totaalbeeld van het leven van de MD-11. Sommige verhalen zijn grappig, ontroerend of ronduit sensationeel, maar in allen wordt, naast de MD-11, ook vol lof over Martinair gesproken. Daarmee is Martinair MD-11 Aviation Legend niet alleen een ode aan de MD-11, maar ook een beetje aan Martinair.

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button