Naast het nieuwsNieuwsOverig nieuwsProfessional

O’Leary: neem de veerboot naar Ierland in 2019

Ryanair-topman Michael O’Leary heeft woensdag in Londen opnieuw zijn zorgen geuit over de situatie na de Brexit. Volgens de CEO kan het vliegverkeer tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU wekenlang stilliggen als er niet op tijd een luchtvaartovereenkomst wordt gesloten.

Zes maanden
“Het begint er steeds meer op te lijken dat de vliegschema’s verstoord zullen zijn in april 2019,” aldus O’Leary. Volgens hem begint de tijd te dringen om in de Brexit-onderhandelingen tot een luchtvaartakkoord te komen. Er is haast geboden omdat de nieuwe dienstregelingen ongeveer zes maanden eerder bekend moeten zijn. “We vullen onze vliegschema’s voor zomer 2019 in september 2018 en als we de rechten niet hebben om te vliegen zullen we ze schrappen.”

Veerboot
Als de onderhandelaars dat niet redden hebben Britse vakantiegangers volgens O’Leary beperkte keuze als ze naar Schotland, Ierland of de EU willen. “Britten die een vakantie boeken voor de zomer van 2019 hebben de keuze: rijden naar Schotland of de veerboot naar Ierland,” zei de topman ironisch. De Ryanair-baas drong er al bij de Britse regering op aan om de luchtvaart centraal te stellen tijdens het Brexit-proces.

AOC
Concurrenten Wizz Air en easyJet proberen de vluchten veilig te stellen door een Air Operators Certificate (AOC) aan te vragen. Wizz Air-topman József Váradi verwachtte niet dat er vroegtijdig een luchtvaartovereenkomst tussen het VK en de EU wordt gesloten. Varadi hoopt consequenties voor te zijn door vóór de Brexit een Britse vlieglicentie te bemachtigen. Hij wil na de zomer de AOC geregeld hebben. EasyJet heeft op vergelijkbare wijze een AOC aangevraagd, maar juist binnen de EU.

Op tijd
Volgens de Britse transportminister Chris Grayling hoeven de maatschappijen niet bezorgd te zijn. Hij zei vorige maand te verwachten dat alles op tijd geregeld is en de VK-EU vluchten blijven bestaan.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button