fbpx
AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpenVliegvelden

Vliegramp San Francisco op haar na voorkomen – foto

San Francisco is op 7 juli dit jaar ontkomen aan een vliegramp. De Amerikaanse onderzoeksraad voor veiligheid NTSB heeft details bekendgemaakt over het incident, waarbij een Airbus A320 van Air Canada tijdens de landing rakelings over een geparkeerde Boeing 787 van United vloog.

18 meter
Op foto’s van de NTSB is het moment te zien dat de Airbus zich op de korte afstand boven de Boeing bevond. De piloten in het toestel van Air Canada kwamen er pas op het laatste moment achter dat zij afkoersten op de taxibaan in plaats van de landingsbaan. Op vol vermogen werd een doorstart gemaakt, terwijl het toestel zich op circa 26 meter hoogte bevond. Enkele seconden later bedroeg de hoogte nog slechts 18 meter, waarna het begon te stijgen.

Lichtsignalen
De twee piloten waren ervaren. Ze konden zich niks herinneren van de vliegtuigen die ze onder zich zagen, maar hadden wel door dat er iets niet klopte, zo vertelden ze tegen de onderzoekers. Piloten van een Boeing 787 van United Airlines lichtten de verkeerstoren in toen ze het vliegtuig zagen naderen. De bemanning van een Airbus A340 van Philippine Airlines waarschuwde met lichtsignalen. Verder stonden op de taxibaan nog een Boeing 787 en een 737-900 geparkeerd.

Radar
Uit het onderzoek blijkt dat het toestel twaalf seconden niet werd waargenomen door de radar. Het vliegtuig was te ver afgeweken van de koers. Er is gebleken dat de radar geen vliegtuigen kan waarnemen die op de parallelgelegen taxibaan afkoersen. Het radarsysteem wordt aangepast zo meldt de NTSB.

Conclusies over de toedracht van het incident worden pas genomen na verder onderzoek, zo maakte de autoriteit bekend.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button