fbpx
IncidentenMilitairNaast het nieuwsNieuws

Amerikaanse Osprey tiltrotor crash bij Australië

Een Amerikaanse MV-22B Osprey van de US Marines is zaterdag gecrasht voor de kust van Australië. Dat meldt onder meer de Australische nieuwszender ABC.

Vermisten
Drieëntwintig van de 26 inzittenden werden al binnen een uur na de crash gered. De overige drie bemanningsleden werden een etmaal na de crash nog steeds vermist. De zoekactie naar deze drie vermisten is inmiddels gestaakt. Het toestel kwam in zee terecht op ongeveer 30 kilometer van de Australische kust van Queensland (Noordoost Australië).

Oefening
Het toestel maakte een routinevlucht vanaf de USS Bonhomme Richard, een amfibisch transportschip dat is uitgerust met een helikopterdek. Het schip nam de afgelopen weken deel aan een grootschalige militaire oefening met Amerikaanse en Australische vliegtuigen en schepen. Vanwege de oefening, die vorige week eindigde, waren er een aantal MV-22 Ospreys aan boord. De oorzaak van het ongeval is op dit moment nog niet bekend. De weersomstandigheden ten tijde van de crash als ‘goed’ omschreven.

Tiltrotor
De Bell Boeing V-22 Osprey is het eerste tiltrotor toestel dat in serie wordt geproduceerd. De unieke eigenschappen (opstijgen en landen als een helikopter, maar vliegen als een vliegtuig) maken de Osprey zeer geschikt voor militaire operaties. Zowel het Amerikaanse marinierskorps (US Marines) en de Amerikaanse luchtmacht (USAF) hebben het toestel in gebruik. Vanwege kostenoverschrijdingen en enkele ongevallen in de ontwikkelingsfase, was de Osprey lange tijd een omstreden toestel. Ook geldt de Osprey vanwege de gecombineerde vliegeigenschappen als een moeilijk te vliegen toestel.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button