AirlinesFrequente reizigerVliegtuigtype & -bouwer

‘United nog niet trans-Atlantisch met 737 MAX’

United Airlines gaat de nieuwe Boeing 737 MAX voorlopig niet op haar trans-Atlantische routes inzetten. Dat heeft COO Andrew Nocella onlangs tegen analisten verteld.Boeing 757
De maatschappij vliegt al jaren met Boeing 757’s over de Atlantische Oceaan en is voorlopig niet van plan om dat te veranderen. Dat wil niet zeggen dat de 737 MAX op termijn niet op deze routes zal worden ingezet. “Dat is iets waar we voor de midden- tot lange termijn naar kijken, maar dat we op de korte termijn zeker niet zullen doen,” zegt Nocella.

Beperkingen
Een van de redenen zou kunnen zijn dat de 737 MAX een beperkt bereik heeft, waardoor het lastig is om van de Amerikaanse oostkust non-stop naar Noordwest- en Oost Europa te vliegen. Daarom is het eenvoudiger om het toestel op de regionale routes in te zetten.

Ryanair
De afstandsbeperkingen zijn voor Ryanair topman Michael O’Leary de hoofdreden om de Boeing 737 MAX niet op trans-Atlantische vluchten te gaan inzetten. Net als United Airlines heeft de Ierse maatschappij ook een order voor de MAX uitstaan. “We kunnen wel van Dublin naar Boston met de MAX, maar tenzij je zowel de oostkust als de westkust van de VS met een long haul, low-cost maatschappij bedient, ga je met de MAX niet de markt veroveren op die routes.”

Orders
United ontvangt de eerste twaalf Boeing 737 MAX 9 toestellen in 2019. Daarnaast heeft het nog een order staan voor honderd MAX10 toestellen, die vanaf 2020 geleverd moeten worden. Ryanair heeft een order van 210 toestellen uitstaan bij de Amerikaanse bouwer, 100 daarvan zijn in optie.

Norwegian wel

Norwegian zet de MAX wel in op trans-Atlantische routes. Vanaf Belfast vliegt één toestel naar Newburg en vanuit Edinburgh gaat een route naar Windsor Locks aan de Amerikaanse oostkust. Later zullen er ook vanaf Londen vluchten naar de VS worden uitgevoerd.

Tags

Gerelateerde artikelen

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.