fbpx
BoekenNieuws

Recensie: De Terranauten 3,5*

T.C. Boyle | De Terranauten
Paperback | 512 pagina’s | € 24,99
ISBN 978-90-25448-94-3
Atlas Contact | 2016

In De Terranauten onderzoekt T.C. Boyle, bekend van onder andere Wie storm zaait en De vrouwen, wat er zou kunnen gebeuren als een select gezelschap opgesloten wordt in een kunstmatige miniwereld en deze twee jaar lang draaiende moet zien te houden. Het sociale experiment in De Terranauten kan in die hoedanigheid dienen ter voorbereiding van een eventuele kolonisatiemissie naar Mars, en het is interessant om met Boyle mee te filosoferen over alle kwesties die een rol zouden kunnen spelen in zo’n situatie, zeker gezien de verschillende projecten die in werkelijkheid op dit gebied op stapel staan.

In 1991 was er in de woestijn in Arizona het project Biosphere 2, en het is duidelijk dat Boyle zich daar deels door heeft laten inspireren. Dit experiment was hetzelfde in opzet als Boyle’s Ecosfeer 2, en mislukte al binnen twaalf dagen. De oorzaken van dit falen spelen ook in De Terranauten een ontwrichtende rol en de acht kolonisten in E2 doen er alles aan om te voorkomen dat het project erdoor stukloopt. De spanningen die dit veroorzaakt lijken uit het dagelijks leven gegrepen. Seksisme, racisme en machtswellust drijven op elk niveau een wig tussen de mensen die binnen en buiten E2 bij het project betrokken zijn. En dat stemt niet optimistisch.

Dat een dergelijke onderneming onderhevig is aan allerlei praktische en technische obstakels, mag duidelijk zijn. Hoe creëer je immers op aarde een afgesloten ecosysteem dat de omstandigheden op Mars zo dicht mogelijk benadert, en hoe zorg je er vervolgens voor dat die wereld gedurende de afgesproken periode door zelfs niet de kleinste molecuul gecorrumpeerd wordt? Waterdichte zelfvoorziening op alle mogelijke vlakken is hierop het antwoord, en het is heel goed mogelijk dat een groep specialistisch gekwalificeerde mensen samen te stellen is, waarvan de som een kolonie op Mars kan opzetten en onderhouden. Maar hoe voorkom je teveel vervuiling van de groepsdynamiek die onomkeerbare verstoring tot gevolg kan hebben? Voor Boyle’s Terranauten is dit een aanhoudende worsteling die in toenemende mate beheerst wordt door geweld en seksuele spanning; voor de lezer een heerlijk consequentieloze manier om mee te filosoferen over de haalbaarheid van een missie naar Mars.

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button