fbpx
InnovatieMilitairOnderwerpen

Alle DJI-drones leger VS aan de grond

De leiding van het Amerikaanse leger houdt alle drones van het Chinese Dajiang Innovation (DJI) aan de grond vanwege ‘cyberrisico’s’ van de drones. De richtlijn geldt voor alle afdelingen van het leger.

Volgens een memorandum gaat het niet alleen om de drones DJI, maar ook om alle systemen die technologie en software van de Chinese fabrikant gebruiken. Alle onderdelen is bevolen ‘om het gebruik van de drones te stoppen, alle applicaties te verwijderen, batterijen en opslagmedia te verwijderen en alles veilig op te slaan.’

Andere apparaten
Het gaat om alle systemen die componenten van DJI gebruiken, waaronder ook vluchtcomputers, camera’s, radio’s, batterijen, snelheidsbegrenzers, GPS-apparaten en controllers.

Rapport

Het bevel komt nadat een onderzoekslab van het Amerikaanse ministerie van Defensie en de Amerikaanse Marine een rapport hadden geschreven, waarin wordt gesproken over ‘dreigingen en zwakheden in de beveiliging.’

Oneerlijke speculatie

DJI is niet vooraf op de hoogte gebracht van het bevel en waarschuwt voor ‘oneerlijke speculatie’. “Het Amerikaanse leger heeft niet uitgelegd waarom het ineens onze producten in de ban heeft gedaan, wat het verstaat onder ‘cyberrisico’s’ en of andere drone merken ook aan de grond gehouden worden,” laat het bedrijf in een verklaring weten.

Onduidelijk

Hoe lang het bevel van de legerleiding geldt, is niet duidelijk. In een reactie laat het Pentagon weten dat het bevel opnieuw bekeken wordt en daarom geen verder commentaar wil geven.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button