NL nieuwsOnderwerpSchiphol

Botsing CRJ-900 en auto vermeden op Schiphol

Door een fout van de verkeersleiding kreeg een Bombardier CRJ-900 op 31 mei toestemming om op te stijgen van de Polderbaan terwijl daar nog een voertuig van de vogelwacht reed, zo meldt de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) vandaag in een rapport.Boordradio
De vogelwacht hoorde op zijn boordradio de ‘take-off clearance’ en nam meteen contact op met de verkeersleiding om te melden dat hij (of zij) zich nog op de baan bevond. De toestemming werd daarna ingetrokken, zodat een mogelijke botsing vermeden kon worden.

De Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is een onderzoek gestart naar het incident.

Vogelwacht
Op Schiphol rijdt er een vogelwacht rond om te voorkomen dat er vogels in de motoren van vliegtuigen komen. “Die rijdt in een speciale wagen, de ‘Kieviet’, langs de banen die in gebruik zijn en verjaagt de vogels met lichtkogels en geluidsbandjes met angstkreten”, zo zegt de luchthaven er zelf over.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.