Naast het nieuwsNieuwsOpmerkelijk

Schiphol stoomt op naar plek 8 wereldwijd

Schiphol is druk bezig het op zeven na grootste vliegveld wereldwijd te worden, gemeten naar passagiersaantallen. Dat blijkt uit analyse van Up in the Sky naar aanleiding van de cijfers berekend door Air Transport World. De luchthaven van Amsterdam staat nu nog op plek 10. Het betreft passagiersaantallen over het eerste half jaar van 2017.Nummer 10
Op de huidige ranglijst over het eerste halfjaar van 2017 is Schiphol tiende van de wereld, na achtereenvolgens: Atlanta, Beijing, Los Angeles, Chicago O’Hare, Heathrow, Dubai, Hong Kong, Parijs CdG en Dallas/Fort Worth*.

Nummer 9
De nummer 9, Dallas, zag nog geen 300.000 passagiers meer dan Schiphol. De groei was een beperkte 0,9 procent. Als die groei gehandhaafd wordt, komt het vliegveld in 2017 op 66,3 miljoen passagiers.

Nummer 8
De nummer 8 is Parijs Charles de Gaulle met in het eerste halfjaar 32,9 miljoen reizigers. De groei over die periode bedroeg 5,2 procent. Met dat groeipercentage zou Parijs uitkomen op 69,3 miljoen passagiers.

Nieuwe nummer 8?
In 2016 maakten 63,6 miljoen passagiers gebruik van Schiphol. In het eerste halfjaar van 2017 waren er 32,29 miljoen reizigers, een groei van 8,7 procent. Als die groei wordt doorgezet zou dat voor heel 2017 69,1 miljoen mensen betekenen. Dat zijn er 200.000 minder dan Parijs. Dat is zo’n klein verschil, als er bijvoorbeeld twee dagen dichte mist is op Parijs dan is Schiphol al groter.

Nummer 2
Als Parijs wordt ingehaald dan is Schiphol de nummer 2 van Europa. Alleen Heathrow is groter met een verwacht aantal van net geen 79 miljoen. Dat is altijd nog bijna 10 miljoen passagiers meer dan de nummer 2.

*Opvallend is dat Shanghai Pudong niet in de lijst te vinden is.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.