AirlinesIncidentenNieuwsOnderwerpVeiligheid

Powerbank oorzaak van brand in A380 Lufthansa

Een zogeheten powerbank heeft begin augustus voor brand gezorgd aan boord van een Airbus A380 van Lufthansa. Het toestel vloog boven Canada toen de brand uitbrak. Niemand raakte gewond bij het incident.Brand
De brand brak op 2 augustus uit toen het vliegtuig ongeveer 260 mijl ten noordoosten van Montreal vloog. De Airbus was op weg van Frankfurt naar Houston, met 510 mensen aan boord. Het cabinepersoneel kon de kleine brand blussen. Een passagier verklaarde tegenover de Aviation Herald dat de piloot meldde dat er kortsluiting was en dat het vervolgens donker werd aan boord van het toestel.

Powerbank
De Canadese onderzoeksraad voor veiligheid liet donderdag weten dat de powerbank van een passagier in één van de stoelen in de business class vast kwam te zitten. Daardoor vatte de batterij van de powerbank vlam.

Weinig schade
Door de brand raakte de stoel beschadigd. Het vliegtuig kon de vlucht naar Houston voltooien, waar de stoel gerepareerd werd. De A380 kon daarna weer terugvliegen naar Frankfurt.

Batterijen
Luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigfabrikanten waarschuwen al langer voor het gebruik van batterijen van consumentenelektronica aan boord. In 2015 brak een kleine brand uit aan boord van een KLM-toestel toen de batterij van een telefoon vlam vatte. Het toestel was toen net geland. In 2016 werd de Galaxy Note 7 bijna overal verbannen uit vliegtuigen omdat de batterij van de telefoon kon ontploffen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.