Flight ReviewNieuwsReviewTravel

Vliegen in de klassieke Antonov An-2 | Video

Airline: Classic Wings
Datum: 10 juni 2017
Categorie: historische luchtvaart
Waardering:
(vanwege de fun-factor)Dit vluchtverslag heeft betrekking op een rondvlucht vanaf International Airport Teuge.
Gevlogen werd met de D-FONL, een Antonov An-2T van Classic Wings, in de kleuren van de Deutsche Lufthansa met nep-registratie DM-SKL. De rondvlucht vertrok om 14.30 uur en duurde ongeveer 25 minuten. Het vliegticket is beschikbaar gesteld door het kledingmerk New Zealand Auckland.

©Remco de Wit

Voor vertrek
In de versie waarmee Classic Wings vliegt biedt de Antonov An-2 plaats aan negen inzittenden in de cabine en eentje in de cockpit, naast de gezagvoerder. Alle passagiers kregen voor vertrek een uitgebreide briefing van eigenaar/vlieger Rob de Man van Classic Wings. Daarbij vertelde hij over de roemruchte geschiedenis van de An-2 en was er gelegenheid om vragen te stellen en foto’s te maken. Nadat iedereen was ingestapt volgde een korte veiligheidsbriefing inclusief het aanwijzen van de brandblussers en de nooduitgang in de cockpit.

©Remco de Wit
©Remco de Wit

Taxiën
De kist stond buiten opgesteld voor de AMN-hangaar, vlakbij het gebouw van de havendienst van Airport Teuge. De wind kwam uit het westen, dus er moest tegen de wind in gestart (en geland) worden in de richting van Apeldoorn, vanaf baan 27. Dat taxiën naar de kop van de baan is een belevenis op zich. Alles piept, sist en kleppert, veroorzaakt door de ouderwetse, maar zeer degelijke Russische techniek. Nostalgie puur!

©Remco de Wit
©Remco de Wit

Vlucht
Na een korte aanloop was het vliegtuig airborne. De route ging via Apeldoorn-IJssel-Deventer-Bussloo-Twello. Je zit als een vorst op het tweezits bankje en de grote ronde ramen garanderen een fantastisch uitzicht. Groot pluspunt is dat de Antonov niet hoog en niet te snel vliegt, zodat alles op de grond goed herkenbaar is. Als een trage film glijdt het landschap onder je door. Vliegen zoals het eigenlijk bedoeld is.

©Remco de Wit
©Remco de Wit

Succesvol
De Antonov An-2 is een zeer succesvol vliegtuig, er zijn er maar liefst 18.000 van geleverd. De eerste vlucht vond plaats in 1947 en het toestel bleef in productie tot 1991. De eenmotorige tweedekker werd in licentie gebouwd in Polen en China. De An-2 was oorspronkelijk bedoeld voor de landbouw en kan dan ook opstijgen van korte, semi-verharde banen. De D-FONL is gebouwd in 1957 en was tot 1990 in dienst bij de Oost-Duitse Luchtmacht. Het toestel heeft daarna bij verschillende civiele bedrijven gevlogen en is sinds het begin van deze eeuw eigendom van Classic Wings.

©Remco de Wit

Tags

Gerelateerde artikelen

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.