fbpx
LiefhebberNaast het nieuwsNieuwsVliegtuigen

Ook Embraer ‘vliegt logo’

Om te vieren dat de Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer 48 jaar bestaat, heeft een ERJ190 zaterdag een vlucht uitgevoerd, waarmee ze het logo van het bedrijf maakten.

Even na drie lokale tijd steeg het toestel op van het vliegveld van Nashville, om vervolgens een route te vliegen, waarmee op radars het logo van Embraer te zien was. De ERJ-190 had daar ruim vier en een half uur voor nodig.

Verjaardag
De speciale vlucht van de ERJ-190 was om te vieren dat de bouwer uit Brazilië 48 jaar bestaat. Het bedrijf werd in 1969 opgericht en twee jaar later kwam het eerste toestel op de markt: de EMB 400 Urupema, een zweefvliegtuig. Een jaar rolde het eerste gemotoriseerde toestel van de band. Dat was de tweemotorige EMB 110. De Braziliaanse luchtmacht was de eerste afnemer en vanaf 1978 werd het ook commercieel ingezet.

Jaren ‘90
Na een grote financiële klap werd Embraer in de jaren ’90 geprivatiseerd. Toen werd ook de ERJ145 opnieuw gelanceerd, dit keer met motoren aan de staart. Dat toestel moest de concurrentie met de CRJ200 aangaan. In 1999 introduceerde de bouwer de 170/175 en de 190/195 reeks. Die worden nog steeds veel gevlogen, onder meer door KLM.

Boeing
De speciale vlucht van zaterdag is niet de eerste in zijn soort. Eerder in augustus vloog een Boeing 787 Dreamliner ook al een speciale vlucht, waarmee het toestel zelf werd uitgebeeld.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button