General aviationLiefhebberNaast het nieuwsVideo

Oudste Boeing 747-100 met pensioen

De langst vliegende Boeing 747-100 ter wereld heeft waarschijnlijk afgelopen januari al haar laatste vlucht gevlogen. Daarmee lijkt een periode van bijna 50 jaar actieve dienst van de ‘Queen of the Skies’ afgesloten.

GE Aviation, die de 747-100 ‘Flying Test Bed’ in dienst had, schrijft in een blog dat het toestel naar de opslag gaat ‘en zeer waarschijnlijk op 25 januari van dit jaar haar laatste vlucht heeft gemaakt.’ Het vliegtuig wordt overgebracht naar Victorville in de Amerikaanse staat Californië.

86.000 uren
De Boeing 747-100 rolde in 1969 van de band en vloog op 3 maart 1970 haar eerste vlucht in dienst van de Amerikaanse maatschappij Pan American Airlines. Gedoopt als ‘Clipper Ocean Spray’, vloog het 21 jaar in dienst van PanAm en klokte het meer dan 86.000 vlieguren en 18.000 rotaties.

Testvliegtuig
In 1992 werd de Ocean Spray door GE Aviation gekocht en een jaar later als testvliegtuig ingezet om de nieuwe motoren van General Electric te testen. Hiermee werd door de jaren data en informatie verzameld over elf nieuwe motortypen, waaronder de GE90 en de CFM56. In dienst van GE Aviation vloog de Boeing 747-100 ruim 3600 uur in 775 rotaties.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2X8GKXlZDYg” width=”640″ height=”380″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jBiJeXqpbcM” width=”640″ height=”380″ class=”MauritsV”][/su_youtube]

‘Tot het gaatje’
“We hebben dingen met dit toestel gedaan die niemand voor mogelijk durfden te houden,” herinnert voormalig testpiloot Phil Schultz zich in het blog. “We pushten de motoren tot het gaatje – dag in, dag uit, icing, met zware krachten, in slecht weer – zodat piloten in elke situatie wisten dat zij de motoren tot de limiet konden laten gaan.”

Laatste vlucht

Naar nu blijkt was in afgelopen januari dus de laatste vlucht van de iconische 747-100. Nieuwe testen zullen voortaan met een Boeing 747-400 worden uitgevoerd. Dat toestel werd in 2010 van Japan Airlines overgekocht en gemodificeerd.

[su_youtube url=” https://www.youtube.com/watch?v=2P2jhGhIte4″ width=”640″ height=”380″][su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jBiJeXqpbcM” width=”640″ height=”380″ class=”MauritsV”][/su_youtube]

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close