fbpx
AirlinesFlight ReportsFrequente reizigersNieuwsReviewsTravelVideo

Flight Review: Cathay business | Video

Hongkong – Bangkok
CX 709 A330-300
Seat 11A (Business Class)
Aantal sterren:

Cathay Pacific beschikt alleen over wide-body-toestellen, wat betekent dat je zelfs op korte vluchten in grote toestellen vliegt. Zo zet de maatschappij op de route Hongkong-Bangkok (vliegtijd 2,5 uur) zowel de A350, B777 als A330 in. In tegenstelling tot de Europese business-class, waar de stoelen vaak identiek zijn aan die in de economy, beschikken de wide-bodies over riante zetels die soms volledig horizontaal kunnen. In ons geval vlogen we met een A330.

Op de luchthaven
Voorafgaand aan de vlucht zijn er tal van business-lounges waar business-passagiers én elite leden gebruik van kunnen maken. Cathay’s nieuwste lounge in Hongkong is The Pier. Weliswaar aan de andere kant van de terminal als de incheckbalies, maar de sereniteit en verfijnde luxe kom je zelden tegen. De houten wandpanelen, ogenschijnlijk oneindige ruimte en uitnodigende fauteuils doen het aan als een exclusief penthouse. Na binnenkomst is er een werkruimte met computers, een buffetrestaurant, een cocktailbar, noedelbar, theehuis, badkamers met douches en een rustruimte. Over de gehele ruimte van de lounge staan volop zitjes, bankstellen en fauteuils met uitzicht over de luchthaven.

Tekst loopt door onder foto’s

©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer

Instappen
Hoewel het boarden zo’n 10 minuten later begon dan gepland, ging het boarden georganiseerd. Eerst platinumleden, daarna business- en elite-leden en vervolgend economy-passagiers. De regionale Airbus 330-300-toestellen van Cathay hebben een business, premium economy en economyklasse De business bestaat ui 4 rijen met riante zetels in een 2-2-2-opstelling. Op elke zitting lag een eenvoudige koptelefoon en een kussentje klaar. Tussen de stoelen zit een cocktailtafeltje met stopcontact en elke stoel heeft bovendien een kuitensteun. De rugleuning kan redelijk ver achterover, in ieder geval ver genoeg voor de relatief korte vluchten waarop dit toestel wordt ingezet. De stoel lijkt daarmee erg veel op de premium-economy aan boord van het toestel dat tussen Amsterdam en Hongkong vliegt.

Zodra de eerste passagiers zaten, deelde het personeel welkomstdrankjes uit. Champagne, sap, water of een ‘signature drankje’ van kiwi en kokos. Al snel volgde een warm handdoekje, een dekentje, een immigratieformulier, een kaart voor de fast-track voor de immigratie in Bangkok en een envelop voor donaties aan Unicef. Erg opvallend was dat de bemanning mij – en andere passagiers – iedere keer persoonlijk met naam aansprak. Met zo’n 20 passagiers in de business is het mij een raadsel hoe ze dat voor elkaar krijgen.

Tekst loopt door onder foto’s

©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer

De vlucht
Direct na het opstijgen kwam een stewardess langs met de menukaart. Ook al was de vlucht iets langer dan 2 uur, de kaart stond met een overvloed aan gerechten en dranken. De keus was uit 6 wijnen, 5 whisky’s en 8 theesoorten, waaronder Hongkong melkthee. Een leuke aanvulling zijn de ‘signature drinks’ zoals het drankje met kiwi en kokos én de ‘Pacific sunrise’, een cocktail van champagne en Drambuie.

Al snel kwamen de stewardessen langs met een karretje met de drankjes, gevolgd door een kar met salades en fruit. Iets later kwamen de hoofdgerechten, wederom op een karretje. Hoewel alle gerechten op de kaart stonden, is het fijn als je de gerechten kunt zien voordat je een keus maakt. Mijn keus viel op de garnalen met groenterisotto, een meer dan smaakvolle maaltijd. Tijdens de maaltijdservice kwam het cabinepersoneel zeer regelmatig langs om glazen bij te vullen en lege borden terug te nemen. Als het aan iets ontbrak, hoefde je er niet op te wachten. Na de maaltijd kwam de trolley nogmaals langs, ditmaal met thee, koffie en ijs.

Tekst loopt door onder foto’s

©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer
©Daan Vermeer

Aankomst
Niet lang na de maaltijd, sprak de piloot ons toe over de aankomst in Bangkok: we zouden voor schematijd landen. Een paar minuten later zetten we al de daling in en na een vlucht van iets meer dan 2 uur, stonden we aan de gate in het tropische Thailand. Business-passagiers mochten als eerste het toestel verlaten en vanwege de fast-track immigratie, zat ik 20 minuten later al in de taxi.

Samenvatting
Voor een vlucht van zo’n 2,5 uur is de businessclass van Cathay Pacific een fantastisch product met servicegericht cabinepersoneel. Bovendien kun je voor vertrek douchen en dineren in de exclusieve lounges in Hongkong. Bovendien zet de maatschappij ook op korte routes als deze wide-bodies in, al dan niet met full-flat stoelen. Een ongekende luxe bij veel andere maatschappijen. Pas wel op als een regionale vlucht boekt om een bepaald toestel te ervaren: Cathay kan, zoals elke andere luchtvaartmaatschappij, op elk moment voor vertrek het toestel omwisselen.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Daan Vermeer

Redacteur / fotograaf. Daan vliegt sinds 2008, met camera, naar alle uithoeken van de wereld om daar reisreportages te maken. Zijn werk kom je behalve op Up in the Sky onder andere tegen in National Geographic Traveler, het FD en Zin.

Gerelateerde artikelen

Back to top button