fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol AirportVliegvelden

⁠⁠⁠⁠⁠Schiphol 2017: Er kan geen vliegtuig meer bij

Schiphol bereikt in 2017 de grens van 500.000 vliegbewegingen. Het aantal reizigers op de luchthaven stijgt daarmee naar 68 miljoen. Dit voorspelt de luchthaven in de halfjaarcijfers die vandaag bekendgemaakt werden.

Vol
De luchthaven verwacht dat de groei in 2017 ruim 7 procent bedraagt en dat hiermee de 500.000 vliegbewegingen gehaald worden. Meer starts en landingen worden door het Aldersakkoord niet toegestaan. Als de grens bereikt wordt, zit Schiphol dus ook qua vliegbewegingen vol. “Behoudens onvoorziene omstandigheden, verwachten wij voor heel 2017 ruim 68 miljoen passagiers en maximaal 500.000 vliegbewegingen, waarmee de groei ruim 7% zal bedragen”, stelt de luchthaven.

Groei
De cijfers over het eerste halfjaar zijn iets negatiever dan een jaar eerder, er werd wat minder winst gemaakt. De nettowinst kwam in de eerste zes maanden uit op 117 miljoen euro. In het eerste half jaar van 2016 was dit nog 121 miljoen euro. De winstdaling komt volgens de luchthavengroep vooral door de lagere havengelden.

Havengelden
De tarieven voor de airlines gingen in april 2017 met 7,1 procent omlaag en daalden op 1 april 2016 ook al met 11,6 procent. Voor de maatschappijen betekende dat goed nieuws; zij zijn minder havengelden kwijt om op Schiphol te landen. De Schiphol Group zelf krijgt ondertussen wel minder geld binnen.

Investeringen
Naast de lagere havengelden investeerde de Group de afgelopen maanden veel geld in de infrastructuur op Schiphol. Op de luchthaven werd een tijdelijke vertrekhal aangelegd en is begonnen met de bouw van een nieuwe pier.

Minder uitgaven
Het aantal passagiers en tonnenn vracht die de luchthaven verwerkte, nam toe. Dat is geen verrassing; die tendens is al maanden zichtbaar. De passagiers gaven wel minder geld uit aan retail. Gemiddeld besteedden zij 13,37 euro per persoon. Dat was in 2016 nog 13,70 euro per persoon. In de horeca werd wel wat meer uigegeven.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button