MilitairNaast het nieuwsNieuws

Roskilde Airshow 2017

Afgelopen weekend vond opnieuw een editie van de Roskilde Airshow plaats. Deze vliegshow wordt elke twee jaar gehouden. Diverse vliegtuigen uit verschillende landen, waaronder Nederland, bezochten dit evenement.

Deze show wordt sinds 1995 georganiseerd in het Deense Roskilde, enkele tientallen kilometers ten westen van Kopenhagen. Qua grootte is het erg vergelijkbaar met de Texel Airshow. Vrijdagavond begon de show met enkele displays van onder andere militaire vliegtuigen en werd het afgesloten met vuurwerk. Zaterdagochtend opende de Deense minister van Defensie officieel het evenement. De organisatie achter de airshow schat dat tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers het evenement bezochten. Op zaterdag en zondag was er vanaf ’s ochtends tot ’s avonds een doorlopende show van een enorme diverse vloot vliegtuigen. Zo waren er F-16’s van de Deense luchtmacht, een DC-3, zweefvliegtuigen, een Spitfire en ook militaire helikopters zoals de Super Puma en de SuperLynx. Ook een oude Fokker D.VII uit de Eerste Wereldoorlog liet zich van zijn beste kant zien boven het publiek.

Groep straaljagers waaronder enkele Deense F-16’s ©Steven Friberg
Lichtshow door een Poolse Extra 330 ©Steven Friberg
P-51 Mustang ©Steven Friberg

Naast het vliegspektakel was ook op de grond het nodige te beleven. Verschillende (militaire) toestellen waren tentoongesteld en de bezoekers konden daar naar binnen. Daaronder was een Transall C-160 transportvliegtuig van de Duitse luchtmacht. Verder hadden enkele bedrijven zoals Terma (producent van F-35 onderdelen), lokale vliegscholen en enkele Deense luchtvaartmaatschappijen een plek op het terrein en lieten ze hun producten & diensten zien.

DC-3 ©Steven Friberg
RAF Se5A ©Steven Friberg

Uit Nederland waren ook enkele vliegtuigen aanwezig om hun vliegkunsten te laten zien. Zo vloog Rick van der Graaf met zijn Russische Yak 3-U mooie displays boven het vliegveld. Ook vliegtuigen die eerder tijdens Nederlandse vliegshows hebben gevlogen, zoals de vier Extra 300L’s van de Royal Jordanian Falcons, waren in Roskilde aanwezig.

Super Puma van de Zwitserse luchtmacht ©Steven Friberg
AgustaWestland AW101 ©Steven Friberg
Vier Extra 300L’s van de Royal Jordanian Falcons ©Steven Friberg
Een SuperLynx na de vliegshow ©Steven Friberg

 

Tags

Quint Koops

Redacteur. Quint is al vele jaren zeer geïnteresseerd in de luchtvaart. Sinds een aantal jaar doet hij in zijn vrije tijd onder andere aan zweefvliegen. Op het moment studeert Quint Aviation Studies aan de Hogeschool van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

Back to top button