fbpx
Naast het nieuwsNieuwsOpmerkelijk

‘Priority-boarding kan slecht zijn voor gezondheid’

Met voorrang instappen in een vliegtuig wordt door veel passagiers gezien als een voordeel. Meteen naar de juiste stoel lopen en niet hoeven wachten op andere passagiers, met zware bagage in de hand om op te bergen. Maar Amerikaanse onderzoekers waarschuwen nu voor de nadelen van het concept, zo meldt The Independent.

Ziek
Volgens de experts kunnen passagiers die vroegtijdig aan boord gaan de kans vergroten dat een virus wordt verspreid. Tijdens het onderzoek zijn diverse instap-scenario’s onderzocht om te achterhalen hoe een ziekte zoals Ebola zich verspreidt als maar een persoon aan boord ziek is. Wat bleek: als passagiers per zone instappen, vergroot de kans dat een passagier wordt blootgesteld aan een geïnfecteerde persoon.

Verspreiden
Als voorbeeld schetst de krant de volgende situatie. Een geïnfecteerde passagier die stoel 18C heeft gereserveerd moet 18 stoelrijen passeren om plaats te kunnen nemen. Hiermee bestaat de kans dat de passagier andere personen op deze stoelrijen besmet. Zodra meer passagiers instappen kunnen zij het virus verder verspreiden. Bovendien, als iemand in de businessclass ziek is, is de kans groot dat het virus door andere passagiers verspreid wordt door het hele toestel.

Twee zones
Volgens de onderzoekers is het wat hygiëne betreft beter om met twee zones tegelijk in te stappen, aan de voor- en achterkant van het vliegtuig. Hiermee zou de verspreiding van een virus met 27 procent afnemen. Verder is er minder kans op verspreiding van virussen aan boord van kleinere vliegtuigen, met maximaal 50 zitplaatsen. Hiermee neemt de kans op besmetting met nog eens 13 procent af.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button