fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Robots, aliens en popcorn – 4*

George van Hal | Robots, aliens en popcorn
Paperback | 320 pagina’s | € 24,99
ISBN 978-90-45028-34-7
Atlas Contact | 2015

Robots, aliens en popcorn van George van Hal is een speelse verkenning van het wetenschappelijke correctheidsgehalte van science fiction films. Op voor de leek begrijpelijke wijze behandelt hij kunstmatige intelligentie, buitenaards leven en parallelle universums aan de hand van enkele van de meest bekende Hollywood scifi blockbusters.

Van Hals uitgangspunt hierbij is dat scifi-films geen documentaires zijn, en dat voor het vermaak best een loopje met de werkelijkheid genomen mag worden. Dat zorgt ervoor dat Robots, aliens en popcorn geen opsomming is van dingen die niet kloppen, maar meer de wetenschappelijke achtergrond uitlegt en tegelijkertijd verkent hoe aannemelijk het is dat de – soms buitensporige – dingen die nu in werkelijkheid nog niet mogelijk zijn dat in de toekomst wel zullen zijn.

Van Hal illustreert deze verkenning met voorbeelden van technische snufjes uit oudere films waar we nu dagelijks gebruik van maken, zoals de tablet uit 2001: A Space Odessey (1968). Zijn enthousiasme is aanstekelijk en ook na het lezen van Robots, aliens en popcorn blijft het leuk in Van Hals lijn te blijven fantaseren over hoe onze wereld en reizen er over nog eens vijftig jaar uit zullen zien.

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button