fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

Hadj-vluchten big business Aziatische maatschappijen

De uitbreiding en renovatie van de Grote Moskee in Mekka heeft voor een boost gezorgd in Hadj-vluchten. Met name Garuda Indonesia en Malaysia Airlines zien een toenemende vraag en leveren meer gespecialiseerde service.

Gelimiteerd
Het aantal toegelaten bezoekers wordt gelimiteerd wegens ruimtegebrek. Sinds de renovatie zagen Maleisië en Indonesië het aantal toegestane Hadj-deelnemers stijgen. Vanuit Indonesië mogen dit jaar 221.000 pelgrims naar Mekka afreizen, vorig jaar waren dat er nog 168.000. Maleisië zag een toename van achtentwintig- naar dertigduizend. In totaal is er plek voor ongeveer 1,3 miljoen mensen.

Garuda
Indonesië is het land met de meeste moslims ter wereld. Flagcarrier Garuda vervoerde vorig jaar 78.772 Hadj-pelgrims. Dit jaar zijn dat er 107.959 en om al die mensen te vervoeren zijn veertien toestellen ingezet. Er vliegen vijf B777-300ER’s, drie 747-400’s en zes A330-300’s vanuit diverse plekken in Indonesië naar Saudi Arabië. Meer dan de helft van de bemanning heeft lokale roots. Een deel van de pelgrims spreekt alleen hun eigen dialect en kunnen zo toch geholpen worden aan boord.

Malaysia
Malaysia Airlines zegt tegen luchtvaart nieuwssite AIN dat het Hadj-vervoer ongeveer 5 procent van de jaarlijkse omzet van de maatschappij oplevert. De meeste Maleisische pelgrims vliegen met MAS naar Mekka. De maatschappij zet A330’s, A380’s en 737’s in op de route. Er wordt een aparte airline opgericht voor de vluchten. De A380’s van Malaysia zullen er worden ondergebracht nadat ze zijn omgebouwd naar 700 stoelen per stuk. In 2018 moet de ‘Hadj-maatschappij’ een feit zijn.

De Hadj is dit jaar van 30 augustus tot 4 september.

Bose Aviation - eindejaars aanbieding!

Ontvang een gratis Bose Frames Alto of Rondo audiozonnebril bij aankoop van een Bose Aviation Headset tussen 30 november 2020 en 9 januari 2021. Zowel de verbeterde ProFlight Series 2 als de A20 Aviation Headset zijn het resultaat van decennia aan onderzoek en ontwikkeling. Beide zijn EASA E/TSO gecertificeerd en beide zijn voorzien van geavanceerde noise cancelling-technologie. Ga naar de aanbieding [sponsored].

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button