MilitairNaast het nieuws

Luchtmacht oefent avondvliegen

Dit najaar laat de luchtmacht de bemanningen van F-16’s, transportvliegtuigen en helikopters weer oefenen met vliegen in het donker. In de wintermaanden oefent de luchtmacht standaard in de avonduren, vanwege de vroeg invallende duisternis.

Oefenvluchten
De helikopterpiloten starten deze maand al met avondvliegen, de F-16 vliegers beginnen hier in november mee. De vluchten vinden normaal gesproken plaats van maandag tot en met donderdag, waarbij de toestellen uiterlijk om 00:00 uur weer geland moeten zijn. Vaak wordt geprobeerd om de oefenvluchten eerder, rond 23:00 uur te laten eindigen.

Nachtzichtapparatuur
De bemanningen zullen onder meer trainen in het gebruik van nachtzichtapparatuur. Het gebruik van deze Night Vision Goggles vergt veel oefening, omdat het perifere gezichtsveld (het zicht rondom) beperkt wordt. Veel training kan in de simulator plaatsvinden, maar in de praktijk ermee vliegen is ook nodig.

Bijtanken
Tussen begin november en medio december zullen F-16’s vanaf de vliegbases Leeuwarden en Volkel avondvluchten uitvoeren. De avondvliegperiode voor helikopterbemanningen loopt van 11 september tot 1 april. Vanaf Gilze-Rijen, De Kooy en Deelen vliegen de helikopters naar verschillende militaire oefenterreinen in Nederland. Ook de bemanningen van transportvliegtuigen (KDC-10 en C-130 Hercules) zullen regelmatig oefenen met vliegen in het donker. Zo zullen de F-16’s regelmatig in het donker door de KDC-10 in de lucht worden bijgetankt.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button