IncidentenNieuwsOverig nieuws

Luchtbrug Eindhoven-Curacao-Sint Maarten op stoom

De Koninklijke Luchtmacht is op stoom wat betreft de luchtbrug naar Sint Maarten. Niet alleen met de KDC-10 en C-130’s, maar er wordt ook een C-17 ingezet.C-17
De C-17 komt uit de poule van Strategic Airlift Capability, een internationaal samenwerkingsverband van twaalf landen met een vloot van drie C-17’s. Het toestel staat maandagochtend klaar op Vliegbasis Eindhoven om te vertrekken naar Curacao. Aan boord zijn 200 manschappen en “heel veel hulpgoederen”, volgens Defensie. In totaal zal 40 ton water, voedsel en medisch materiaal worden vervoerd. Eerder kwam er al een C-17 terug uit Curacao.

C-130
Vanaf Curacao is een KDC-10 van de luchtmacht onderweg terug naar Nederland. Aan boord zijn 100 evacuees. Deze mensen zijn eerst met de twee C-130’s opgehaald van Sint Maarten. De twee Hercules toestellen die eerder al van Nederland naar de Cariben zijn gevlogen, pendelen tussen Curacao en Sint Maarten. De landingsbaan van het door orkaan Irma getroffen eiland is vooralsnog alleen voor toestellen zoals de C-130 toegankelijk. Deze kunnen ook onder lastigere omstandigheden landen.

Hulpgoederen
De Hercules-toestellen vliegen manschappen en hulpgoederen van Curacao naar Sint Maarten. En de andere kant op nemen ze gestrande toeristen mee terug. De toeristen kunnen met een extra KLM-vlucht naar Nederland. De hulpgoederen, zoals voedsel en water, worden onder andere door het Rode Kruis geleverd. Alle goederen komen aan op Curacao en worden overgeladen in de C-130’s.

Een verkenningseenheid van het Urban Search and Rescueteam is al op Sint Maarten ter voorbereiding van de missie. Deze vertrekt vanochtend met spullen vanaf Eindhoven.

Beeld

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.