NieuwsOverig nieuwsProfessional

Dit is de nieuwe Terminal op Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol heeft voor haar nieuwe terminal gekozen voor het ontwerp van KAAN Architecten. De nieuwe terminal opent in 2023 de deuren en biedt jaarlijks ruimte aan 14 miljoen passagiers.

Uitbreiding
De nieuwe terminal is een uitbreiding van de bestaande terminal en wordt aangebouwd aan vertrek en aankomst 1. Door het aan elkaar te bouwen, houdt Schiphol vast aan het één terminal concept. De uitbreiding is nodig voor de versterking van de concurrentiepositie van de Mainport Schiphol, om mee te groeien met de groei van de luchtvaart en om de positie van ‘preferred airport’ bij zowel luchtvaartmaatschappijen als reizigers verder te ontwikkelen.

DNA
President-directeur Jos Nijhuis van Schiphol: “Dit ontwerp sluit aan bij het DNA van Schiphol. Dat is de belangrijkste reden waarom de jury voor dit ontwerp koos. Het ontwerp draagt bij een goede reisbeleving, een uitstekend reisproces, onze duurzame ambities en is toekomstbestendig. We kijken er naar uit straks de luchtvaartmaatschappijen en reizigers te ontvangen in de nieuwe terminal en aansluitende nieuwe pier.”

Naam
Op de foto prijkt groot de naam ‘Terminal A’. Dit wordt echter niet de definitieve naam, legt een woordvoerder van de luchthaven desgevraagd uit. “De ontwerpteams moesten een naam hebben om aan de slag te kunnen. We denken nog na wat de definitieve naam wordt”, aldus de woordvoerder. De terminal komt vanaf de landzijde gezien aan de rechterkant van Vertrek 1. Van rechts naar links lopen de nummers nu op tot Vertrek 4.

‘Natuurlijke eenvoud’
KAAN Architecten: “Het meest inspirerende voor ons ontwerpteam was het ontwerp van de in 1967 gebouwde terminal. Het DNA daarvan kenmerkt zich door overvloedig daglicht, eenvoud van de ruimte en een aanzienlijke ruimtelijkheid. Het is bijzonder opvallend dat de materialen en de constructie zo minimaal opvallen. De herhalingen die de ruimte definiëren – de rijkolommen, de informatiepanelen, de kiosken, de gevelribben, de plafondlampen – dragen allemaal bij aan een kalmerend ritme. Dat is de echte essentie van het DNA van Schiphol: functionaliteit is prioriteit. De functionaliteit betekent in dit geval comfort, dagelijks gebruiksgemak en doeltreffendheid. Dit leidt tot een natuurlijke eenvoud.”

Eén terminal
Door het één terminal concept bevinden alle faciliteiten zich onder één dak. De laatste keer dat Schiphol de terminal permanent uitbreidde, was in 1993 met de huidige vertrek- en aankomsthallen 3 en 4.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button