fbpx
Militair

Luchtmachtvliegers trainen bij KLM

Twee vliegers van Vliegbasis Eindhoven verruilen in november tijdelijk hun luchtmachtuniform voor dat van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM). Zij starten daar op 1 november de opleiding tot vlieger op de A330. Dat type toestel volgt de KDC-10 transportvliegtuigen op waar beide militairen nu mee vliegen.

KLM-pet
De twee piloten verruilen in november tijdelijk hun luchtmachtuniform voor dat van de KLM.
Commandant Vliegbasis Eindhoven kolonel Elanor Boekholt-O’Sullivan ondertekende op Schiphol de detacheringsovereenkomst met KLM.

“Met deze constructie halen we de ervaring in huis. Zo kunnen we in de toekomst onze eigen opleidings- en trainingsprogramma’s ontwikkelen voor de internationale Multi Role Transport Tanker (MRTT)-organisatie”, aldus luitenant-kolonel Cris. “Die gaat in 2020 op de vliegbasis van start.”

Type-rating
De opleiding kent 3 delen. Eerst moeten de vliegers in de simulator een zogeheten typerating halen. Dat is de omscholing op een specifiek vliegtuigtype. Hierna gaan de vliegers aan de slag als co-piloot op lijnvluchten van KLM. Nadat hier ervaring is opgedaan, volgen ze uiteindelijk de opleiding tot gezagvoerder en later tot instructeur op de A330. De verwachting is dat het eerste deel van de opleiding in februari 2018 is afgerond.

AirTanker/RAF
Vliegbasis Eindhoven heeft ook twee vliegers gedetacheerd bij AirTanker/RAF. Zo wordt er brede ervaring opgedaan, die voor het bouwen van een eigen trainingsorganisatie is te gebruiken. De eerste twee A330 vliegtuigen worden in de zomer van 2020 op Eindhoven verwacht.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button