fbpx
AirlinesFrequente reizigersNieuwsNL NieuwsOnderwerpenSchiphol Airport

Uren vertraging Schiphol door Franse ATC staking

Door een staking van één van de Franse luchtverkeersleidersbonden zijn er flinke vertragingen. Ook op Schiphol kunnen vertragingen oplopen, soms wel tot drie uur.

Vertragingen
De Franse bond heeft gehoor gegeven aan een nationale oproep te staken tegen de arbeidsmarkthervorming van de regering Macron. De staking begon gisteravond en zal tot en met begin van morgenochtend duren. Data van Eurocontrol laat in bijna het hele land de zwaarste vertragingen zien, drie kwartier of langer. Met name Marseille is zwaar getroffen.

Schiphol
Een woordvoerster van LVNL zegt tegen Up dat ook vliegtuigen die vanaf Schiphol vertrekken en Zuid-Europa als bestemming hebben, getroffen zijn. “De vertragingen kunnen tot meer dan een uur oplopen, maar het kan ook tien minuten zijn”, zegt ze. “Doordat er minder capaciteit in het Franse luchtruim beschikbaar is, moeten toestellen tijdelijk aan de grond blijven.” Om Frankrijk heen vliegen kan pas op het moment dat er een nieuw vluchtplan door de maatschappij is ingediend.

1 tot 3 uur
De vertragingen bij Transavia waren vanochtend in de eerste ronde vertrekkende vluchten één tot soms drie uur. Dat zegt een woordvoerster desgevraagd tegenover Up in the Sky. Het gaat dan met name over vluchten die door het Franse luchtruim moeten, naar Spanje en de Canarische Eilanden. Die toestellen komen ook terug met een vertraging.

“Uit voorzorg hebben we zeven vluchten geannuleerd, die hadden een Franse bestemming. Daarnaast vliegen toestel om Frankrijk heen als ze bijvoorbeeld naar Italië of Griekenland moeten”, zegt de woordvoerster.

KLM
Een woordvoerder van KLM zegt tegen Up dat er drie vluchten vertraagd zijn; de vertraging is ongeveer een uur. Het gaat om vluchten naar Barcelona, Madrid en Nice.

Weinig last
Air France zegt in een verklaring relatief weinig last te hebben. Er worden wat binnenlandse vluchten geannuleerd en het netwerk kan met vertragingen te maken krijgen. British Airways heeft zestien vluchten naar Franse steden geannuleerd.

Getroffen
Ryanair zegt harder getroffen te zijn. De maatschappij annuleert 110 vluchten. De budgetvlieger roept de Franse regering een einde te maken aan de stakingen. Er moet bindende arbitrage komen en andere (Europese) verkeersleiders zouden het werk van de Franse verkeersleiders over moeten nemen voor het overvliegende verkeer.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button