AirlinesFrequente reizigerKLMNieuwsNL nieuwsOnderwerp

Hele vrijdag KLM-werkonderbrekingen van een uur

Aanstaande vrijdag organiseert de grootste vakbond voor cabinepersoneel, VNC, werkonderbrekingen bij KLM. Na de briefing van elke vlucht zullen de deelnemende cabine werknemers een uur het werk neerleggen.Eindbod
VNC wil zo protesteren tegen het eindbod dat KLM in de cao-onderhandelingen heeft neergelegd. De vakbond zegt dat de maatschappij de werkonderbrekingen kan voorkomen door het eindbod in te trekken. Uiterlijk 1 oktober moet KLM dan terug aan de cao-tafel komen van de vakbond.

Strijd
VNC zegt in een brief aan de leden KLM te willen forceren het eindbod in te trekken. VNC waarschuwt dat als de andere vakbond, FNV Cabine, ja zegt tegen het eindbod de cao voor iedereen zal gelden. FNV Cabine reageerde vrijdag verbaasd op het uitroepen van de acties van VNC. Hun leden kunnen nog tot 17 september stemmen over het eindbod. Pas daarna maakt FNV de balans op.

Onbegrijpelijk
In een verklaring zegt KLM de werkonderbreking komende vrijdag onbegrijpelijk en onverstandig te vinden. “De Ledenraad van de VNC verzet zich tegen een eindvoorstel met voor het eerst in jaren een structurele loonsverhoging, meer perspectief voor cabinebemanning, werkdruk verlagende maatregelen en een sterk verbeterde winstdelingsregeling” vervolgt de maatschappij in de verklaring. “VNC heeft het voorstel aan haar ledenraad voorgelegd, FNV Cabine legt het op dit moment voor aan al haar leden. De uitkomst hiervan wordt begin volgende week verwacht. KLM roept VNC op om af te zien van de voorgenomen acties in het belang van onze klant en ook met het oog op de grote operationele uitdagingen waar KLM voor staat vanwege de weersituatie deze dagen.”

Actiebereidheid
“Ten aanzien van de aangekondigde werkonderbreking doet KLM er alles aan om ervoor te zorgen dat klanten en medewerkers zo min mogelijk hinder ondervinden”, stelt KLM. “Het is nog niet duidelijk hoe groot de actiebereidheid is, maar de werkonderbreking heeft mogelijk vertragingen tot gevolg. KLM raadt klanten daarom aan om de vluchtinformatie op de KLM-website goed in de gaten te houden.”

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.