Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerp

Wind Schiphol: banen dicht en grote vertragingen

Schiphol kende vandaag grote vertragingen. Door de harde wind waren de Polder-, Zwanenburg en Aalsmeerbaan niet in gebruik. Rond vijf uur ging de wind liggen. De vertragingenhouden wel nog aan. De verwachting is niet dat deze vandaag nog ingelopen worden.Wind
Sinds een uur of zes vanochtend is er een westerstorm in de kustprovincies, volgens het KNMI. De meteorologen hebben daarom code geel afgegeven. Er kwamen zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur voor. Windkracht 10 werd bij IJmuiden gemeten.

Banen
Door de sterke dwarswind zijn de noord-zuid gelegen banen niet te gebruiken en gedurende de dag gesloten geweest. Er was aanzienlijk minder capaciteit op Schiphol beschikbaar. Een woordvoerster van LVNL zegt tegen Up in the Sky dat ze verwachten tot vier uur maximaal één startbaan (Kaag) en één landingsbaan (Buitenverdert) te kunnen gebruiken. “Hierdoor is de capaciteit beperkt tot 30 binnenkomende vliegtuigen per uur, terwijl we er normaliter 68 kunnen afhandelen.” Doordat het van te voren bekend was, ontstaan er geen vertragingen in de lucht, voegt ze nog toe.

Vertraging
Uit gegevens van flightradar24 blijkt dat de vertraging de hele middag opliep tot bijna twee uur. De luchthaven was daarmee de meest vertraagde wereldwijd. KLM kondigde dinsdag aan zestig vluchten te annuleren uit voorzorg. Passagiers zijn geïnformeerd en waar nodig omgeboekt.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.