AirlinesNieuwsOnderwerpProfessional

Ryanair verliest: crew niet automatisch onder Iers recht

Ryanair heeft een Europese rechtszaak verloren waarin de maatschappij wilde dat crew die in andere landen werken onder Iers recht zou vallen. Belangrijkste onderbouwing voor de rechter was het beschermen van de zwakkeren.

Rechter
Cabin crew gestationeerd op Brussels Charleroi daagde Ryanair voor de Belgische rechter om Belgisch recht af te dwingen, ondanks dat ze met Ierse arbeidscontracten werken. Ze dachten dat het Belgisch recht voordeliger voor hen was. Ryanair stelde dat uitsluitend Iers recht geldt, omdat het om Ierse contracten gaat en het salaris op een Ierse bankrekening wordt uitbetaald.

Belgisch recht
“Een werknemer moet zijn werkgever aan kunnen klagen bij de rechtbank die het dichts bij zijn belangen staat”, aldus de rechter. Omdat de crew in een in Ierland geregistreerd vliegtuig werkt, zou, aldus Ryanair, het werk op Iers grondgebied plaatsvinden. Omdat Charleroi airport hun basis was bepaalde de rechter dat ook, maar niet uitsluitend, Belgisch recht van toepassing is. Bij het bepalen van een homebase gelden onder andere de criteria waar de werknemers hun werkdag starten en eindigen en het feit dat ze binnen een uur reisafstand van het vliegveld moeten wonen.

Blij
De maatschappij zegt in een verklaring blij te zijn met de uitspraak van de rechter, aangezien het met Ierse contracten mag blijven werken. Het enige wat verandert, is dat bij rechtszaken rekening gehouden moet worden met lokale wetten, aldus de maatschappij. Chief People Officer, Eddie Wilson, zegt “Het behoud van brede beoordelingscriteria garandeert dat de meest geschikte jurisdictie van toepassing is voor de werknemers in plaats van een enige criteriumbenadering wat de beoordeling zou beperken en de beweging en flexibiliteit met een groot aantal regelgevingen en verschillende bemanningen in heel Europa. Wij geloven niet dat deze “Mons” uitspraak onze Ierse arbeidsovereenkomst of de rechten van de unie zal wijzigen die door onze mensen onder de bescherming van de Ierse Grondwet valt.”

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button