fbpx
IncidentenNieuws

Mysterieuze crash in Amerikaans testgebied “Area 51”

Vorige week dinsdag 5 september is een toestel van de Amerikaanse luchtmacht neergestort in de buurt van de vliegbasis Nellis, Nevada. Opvallend genoeg maakte de USAF wel de naam van de piloot bekend, maar niet het vliegtuigtype. Dit meldt onder meer AviationWeek.

Het gebied waar de crash plaatsvond, staat bekend als “Area 51” of Groom Lake Test Site. In dit testgebied worden nieuwe “geheime” vliegtuigtypen getest, zoals in het verleden het stealth-gevechtsvliegtuig F-117 Nighthawk. Nadat de crash bekend werd gemaakt, begonnen meteen de speculaties over de toedracht van het ongeval en het vliegtuigtype.

F-35
De piloot, Luitenant-kolonel Eric Schultz, kwam bij de crash om het leven. Omdat hij in het verleden betrokken was bij de ontwikkeling van de F-35, werd eerst vermoed dat het om een F-35 ging. De Amerikaanse luchtmachtgeneraal Goldfein reageerde hierop, met de mededeling dat het in elk geval géén F-35 was. Welk type het dan wel was, wilde generaal Goldfein niet zeggen. Recent kwam AviationWeek met de onthulling dat Lt.kol. Schultz squadroncommandant was van de ‘Red Hats’. Deze eenheid van het ‘Air Force Test Center’ van de Amerikaanse luchtmacht in Nevada, staat bekend als het squadron dat in het geheim met MiG en Sukhoi straaljagers vliegt.

MiG
In 1997 heeft de USAF 21 Mig-29 straaljagers van Moldavië overgenomen. Een aantal van deze MiG’s is vermoedelijk nog vliegwaardig. Ook zijn enkele Su-27 Flanker gevechtsvliegtuigen via diverse routes in Amerika terecht gekomen. Het is dus zeer aannemelijk, dat Lt.kol. Schultz is omgekomen in een MiG-29 of Su-27. Eveneens is het aannemelijk, dat details over de crash voorlopig nog geheim zullen blijven.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button