Frequente reizigerNieuwsNL nieuwsOnderwerpSchiphol Airport

Schiphol presenteert nieuwe terminal – foto’s

In The Base op Schiphol is vanmiddag het ontwerp van de nieuwe terminal gepresenteerd. Deze moet in 2023 opengaan en de luchthaven een extra capaciteit van 14 miljoen passagiers per jaar bieden.

Terminal A, zoals de werknaam luidt, werd gepresenteerd door Schiphol-topman Jos Nijhuis en architect Kees Kaan van KAAN Architecten. Dat bureau is samen met de firma’s Estudio Lamela, ABT en Ineco verantwoordelijk voor het ontwerp.

Enorme operatie
De nieuwe terminal wordt ruim 100.000 vierkante meter groot (vergelijkbaar met twintig voetbalvelden). Alleen al het dak meet 180 bij 150 meter. Nijhuis benadrukte daarom in zijn toespraak dat de bouw een enorme operatie is:

“Voor dit project moeten we parkeergarages slopen en wegen verleggen, maar daar krijgen we een state-of-the-art-terminal voor terug. Het gebouw gaat naadloos aansluiten op de bestaande infrastructuur van Schiphol.”

Juist dat de terminal qua design zoveel lijkt op de rest van Schiphol, was volgens Nijhuis een belangrijke reden om het ontwerp van KAAN te verkiezen boven dat van de vier andere architectenbureau’s die zich hadden aangemeld. “Zo zorgen we voor continuïteit”, aldus de topman van de luchthaven.

Trots
Architect Kees Kaan zei vooral erg trots te zijn op het vele licht dat terminal A krijgt. Dat wordt mede bereikt door het wafelachtige dak. “In het dak zitten ramen van 3 bij 3 meter groot, waardoor de terminal ruimtelijk aanvoelt en de lichtinval meebeweegt met het verloop van de dag.”

Bovendien komen er zonnepanelen op het dak, wat eraan bijdraagt dat het gebouw zeer milieuvriendelijk wordt. Architect Kaan voegde daaraan toe dat het ontwerp gemaakt is op zijn kantoor in Rotterdam, waardoor de Amsterdamse luchthaven dus een Rotterdams tintje krijgt.

Mijlpaal
Volgens Nijhuis is de presentatie van het ontwerp een nieuwe mijlpaal. “Voor het eerst in twee decennia gaan we Schiphol weer flink uitbreiden, waardoor de luchthaven toekomstbestendig blijft en de groei in passagiers kan opvangen.”

De constructie begint in 2020. Terminal A wordt aangebouwd aan vertrek en aankomst 1, zodat Schiphol geen afstand hoeft te nemen van het geliefde one-terminal-concept.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button
Close
Close