fbpx
OnderwerpenVliegtuigen

Tweede testvlucht Comac C919 in oktober

De Comac C919 voert in oktober een tweede testvlucht uit, meldt de website aviationweek. Het vliegtuig van Chinese makelij wordt geplaagd door allerlei tegenslagen. De eerste testvlucht vond alweer vijf maanden geleden plaats.

Problemen
De C919 moet het Chinese antwoord worden op de narrow body toestellen van Airbus en Boeing. Hoofddesigner van het vliegtuig Wu Guanghi geeft toe dat er veel problemen zijn geweest sinds de eerste testvlucht op 5 mei. Zonder details prijs te geven over de tegenslagen zegt Guanghi dat de problemen niet veroorzaakt zijn door het Chinese staatsbedrijf Comac. Een woordvoerder van het bedrijf zegt dat de grondtests snel zullen starten om daarna de tweede testvlucht uit te voeren.

Lange tussenfase
Dat er vijf maanden tussen de eerste en tweede testvlucht zitten is een unicum. Soortgelijke tests, zoals het Mitsubishi Aircraft MRJ programma in 2015, voerde de tweede testvlucht acht dagen na de eerste uit. Bij de tests voor de Airbus A350 in 2013 zaten er vijf dagen tussen.

Leverdatum
In 2008 is het C919 programma begonnen met als doel de eerste bestelling in 2016 te leveren. Door de tegenslagen probeert Comac de vliegtuigen in 2020 te leveren aan China Eastern Airlines, de beoogde afnemer.

Naast de C919 heeft Comac ook de ARJ-21 in productie. Dit toestel vliegt al en wordt met name in China ingezet. In de Verenigde Staten is dat vliegtuig niet gecertificeerd.

Widebody
China wil in samenwerking met Rusland ook de widebody markt bestormen. Beide landen ontwikkelen een nieuwe motor die een verbeterde versie van de Ilyushin-96 moet aandrijven. Dat toestel moet rond 2023 de eerste vlucht maken.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button