fbpx
Naast het nieuwsOnderwerpen

113 jaar geleden: eerste bocht met vliegtuig

Op 20 september 1904 maakten de gebroeders Wright de allereerste 360 graden bocht met een vliegtuig. Het toestel in kwestie was, de door de broers zelf gebouwde, Wright Flyer II. Een historische gebeurtenis, 113 jaar geleden.

Eerste vluchten
Wilbur Wright (16 april 1867 – 30 mei 1912) en Orville Wright (19 augustus 1871 – 30 januari 1948) zijn twee pioniers in de luchtvaart. Van origine waren zij fietsenmakers in het stadje Dayton in de staat Ohio. Op 17 december 1903 maakten zij de eerste vlucht met hun zelfgebouwde vliegtuig de Flyer (later Flyer I genoemd), Orville was de piloot. De vlucht duurde 12 seconden en besloeg een afstand van 37 meter. Later die dag maakten ze nog een vlucht van 59 seconden over een afstand van 260 meter.

Een klein jaar later maakten zij met de Wright Flyer II, een bijna identieke kopie van de Flyer I, een bocht van 360 graden en landden hiermee op dezelfde plek als waar ze waren opgestegen. Het was het eerste vliegtuig waarbij de broeders gebruik maakten van hun kenmerkende “bent-end” propeller. Deze propeller was ‘gedraaid’ zodat er meer luchtverplaatsing ontstond op snelheid. Ze gebruikte deze propeller op alle vliegtuigen van 1905 tot 1915.

Faam
Ondanks de unieke prestatie van de broers was het Amerikaanse leger er niet van onder de indruk. Pas in 1908 tekenden de broers een contract met de luchtmacht. Voor het leveren van een toestel ontvingen zij 25.000 dollar. Pas nadat de broers rondtrokken in Europa en enkele stunts uitvoerden in Amerika, zoals een rondje rond het Vrijheidsbeeld vliegen, steeg hun bekendheid en erkenning van het grote publiek.

In 1912 stierf Wilbur Wright aan tyfus, zijn broer Orville stierf in 1948 aan een hartaanval.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Roel Diender

Senior editor. Roel is afgestudeerd in Antwerpen als journalist. Terug in Nederland kwam hij bij Up terecht en dompelt zich sindsdien onder in de wereld van vliegtuigen, luchthavens en alles wat met deze dynamische sector te maken heeft.

Gerelateerde artikelen

Back to top button