AirlinesNieuwsOnderwerpProfessional

Ontslagen op Schiphol na verliezen cargoslots

Menzies World Cargo, dat vracht afhandelt op Schiphol, heeft ontslag aangevraagd voor 101 werknemers. Daarnaast dreigen ook nog eens tientallen uitzendkrachten hun werk te verliezen. De vakbonden zeggen dat Menzies dit woensdagochtend mede heeft gedeeld.

Slots
Vandaag vraagt FNV aandacht voor het verliezen van slots van vrachtvliegers, waardoor vrachtafhandelaars zoals Menzies minder lading hebben te verwerken. “De werkers bij die bedrijven dreigen daarvan nu het slachtoffer te worden. Terwijl hen geen enkele blaam treft”, zegt Jan van den Brink van FNV Luchtvaart. De vrachtvliegers verliezen hun historische slots omdat ze zich niet voldoende aan de opgegeven dienstregeling houden. Omdat Schiphol vol zit controleert de slotcoordinator strenger dan eerder. Het zou gaan om 30 van de 175 slots per week.

Samen
De FNV wil samen met Menzies optrekken richting overheid en Schipholdirectie. De vakbond zegt verbijsterd te zijn dat Menzies al direct besluit om ruim 100 mensen te ontslaan. “Menzies loopt voor de troepen uit”, zegt Leen van der List. “We vragen de staatssecretaris meer rekening te houden met de bijzondere dynamiek van het luchtvrachtvervoer. Als dezelfde strenge regels worden aangehouden voor vrachtvervoer als voor personenvervoer zal een fors aantal vrachtvoerders straks geen slots meer krijgen op Schiphol.” Vanmiddag om 13:30 spreekt een FNV-delegatie met staatssecretaris Dijksma in Den Haag.

Afhandelaars
Menzies World Cargo is één van de 4 onafhankelijke vrachtafhandelaars op Schiphol. Ze laden en lossen vracht voor luchtvaartmaatschappijen. De andere vrachtafhandelaars zijn: Dnata, Swissport Cargo en WFS. Dnata en Menzies zijn de grootste. Daarnaast is er nog KLM/Martinair, dat voornamelijk eigen vracht laadt en lost.

Klanten
De grootste klant van Menzies, Air Bridge Cargo (ABC), verliest een groot aantal slots (landingsrechten) omdat het niet 80% van haar slots op tijd heeft gevlogen en de onafhankelijke slotcoördinator op Schiphol heeft besloten die slots niet meer toe te kennen aan ABC. Menzies is ook een andere grote klant (Etihad) kwijtgeraakt. Mogelijk wijken vrachtvervoerders uit naar Maastricht.

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close