AirlinesOnderwerpProfessional

O’Leary dreigt piloten te laten vliegen ondanks vakantie

Ryanair-baas Michael O’Leary overweegt of hij piloten gaat dwingen hun vakantieplannen bij te stellen zodat ze kunnen vliegen voor Ryanair. Vliegers die niet komen opdagen, kunnen worden uitgesloten van promoties, meldt persbureau Reuters.

O’Leary deed zijn uitspraken tijdens een aandeelhoudersvergadering in Dublin. Daar bood hij zijn excuses aan voor de chaos die is ontstaan omdat Ryanair vluchten schrapt. De maatschappij schrapt de komende maanden twee procent van alle vluchten omdat de roosters van de piloten niet goed uitkomen.

Geld
Veel vliegers nemen tegelijkertijd vakantie op. Om piloten te verleiden hun vakantie te verplaatsen, bood Ryanair hen veel geld aan. Op de bases in Dublin, Berlijn en Frankfurt is vliegers tienduizend euro geboden.

Salaris
Bij de maatschappij is ook onenigheid over de salarissen. “Een van de issues is dat het pilotensalaris wellicht wat aan de lage kant is”, zei O’Leary. Of Ryanair van plan is om de salarissen te verhogen, is niet duidelijk.

Verlof
De CEO waarschuwde tijdens de aandeelhoudersvergadering zijn piloten. Mogelijk dwingt hij hen om hun vakantieplannen bij te stellen, door te verplichten dat er in november en december drie weken verlof mag worden opgenomen; nu is dat nog vier weken. Ook kan verlof worden uitgesteld naar 2018.

Staking
Half september werd duidelijk dat een groep piloten overweegt om het werk neer te leggen. Vliegers die niet komen opdagen voor hun vlucht, maken volgens O’Leary minder kans op promoties en worden bij salarisverhogingen mogelijk uitgesloten.

Besluit
Het besluit om twee procent van de vluchten te annuleren, was een goed besluit, stelt O’Leary. “Maar we hebben het slecht uitgevoerd en tachtig miljoen passagiers bezorgd gemaakt”, zegt hij.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button